×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

false
true
true

تهران در محرم حال و هوای دیگری دارد. شهر یکپارچه سیاهپوش می‌شود و دوستداران امام حسین(ع) در گوشه و کنار پایتخت هیئت برپا می‌کنند. اما این عزاداری‌ها هزینه‌هایی هم دارد.

 البته خیلی از کسب و کارها را نیز بعد از مدت‌ها رونقی دوباره می‌دهد.
اواسط ماه ذی‌الحجه که می‌شود، دست اندرکاران برپایی هیات‌ها و تکایای عزاداری گرد هم جمع شده و شروع به برنامه‌ریزی برای هرچه بهتر برگزار کردن مراسم‌های عزادارای اباعبدالله حسین می‌کنند. از آنجایی هم که صاحب عزا، اهل بیت پیامبر اکرم (ص) است، کسی به خود اجازه نمی‌دهد که در این راه کم هزینه کند و مردم برای بیشتر نشان دادن ارادت خود به ائمه اطهار هر کاری که از دستشان برآید، انجام می‌دهند. 
اما برگزاری این مراسم های عزاداری چندان کم‌هزینه نیست و به جرات می‌توان گفت که برخی از صنوف درآمدهای میلیاردی در این مدت خواهند داشت. گزارش زیر به بررسی برخی از اقلام مورد استفاده در تکایای عزاداری و هزینه آن‌هامی پردازد. 
علامت هرچه بزرگتر، برابهت‌‌تر 
اگر از هیئت‌هایی باشید که در طول سال نیز مراسم‌هایی را برگزاری می کنید، طبیعتا حسینیه ای دارید یا منزل کسی را برای برپایی هیات انتخاب خواهید کرد اما اگر از آن دسته از هیئت‌هایی هستید که سالی یک بار و آن هم در دهه محرم خیمه عزاداری برپا می‌کنید و جای ثابتی ندارید، طبیعتا به دنبال دایر کردن هیئت با داربست و چادرهای برزنتی هستید. 
قیمت اجاره داربست برای دهه اول محرم بسته به محل آن تفاوت دارد. به طور مثال اگر بخواهید در منطقه سعادت‌آباد داربستی برای یک هیئت به متراژ چهار در پانزده متر اجاره کنید، ۴۰۰ هزار تومان باید هزینه کنید که این قیمت نسبت به برخی از محلات جنوب شهر، (حدود ۵۰ هزار تومان) بسیار بالاتر است. 
اگر هیئت شما از آن دسته هیئت‌هایی باشد که علامت نیز داشته و بخواهید از آن در برابر باد و باران محافظت کنید، حدود ۲۵۰ هزار تومان نیز بابت داربست جای علامت باید پرداخت کنید. 
اگر به دنبال برپایی ایستگاه صلواتی برای پذیرایی از عزاداران حسینی هستید، حداقل ۲۵۰ هزار تومان نیز پول اجاره داربست، ۲هزار تومان بابت هر کیلو قند، ۱۰ هزار تومان بابت یک بسته چای معمولی و ۲۷ هزار تومان بابت بسته‌های ۱۵۰۰ عددی لیوان یک بار مصرف هزینه کنید. 
سیاهپوش کردن هیئت 
حالا نوبت به کشیدن سیاهی و تزئین داخل و سر در آن می رسد. تنها برای سیاهی کشیدن داخل هیئت، قیمت پارچه‌های مشکی از هزار و پانصد تومان شروع و تا هفت هزار تومان می رسد. کتیبه هایی نیز که منقش به اشعار محتشم کاشانی است را نیز می‌توان از متری ۲ هزار تا ۷ هزار تومان تهیه کرد. 
برای خرید این اقلام هیچ راسته‌ای بهتر از راسته پرچم‌فروشان خیابان ناصرخسرو نیست. احمدآقا که سالیان درازی است در این محل مغازه‌ای داشته و به همراه سه چرخکار در طول سال نیز پرچم می‌دوزند، قیمت پرچم‌ها را متناسب با متراژ و نوع پارچه از ۱۰ هزار تومان تا ۷۰۰ هزار تومان عنوان می‌کند. او که مشتریانش مجالی برای گفت وگوی ما با ایشان نگذاشته، می‌گوید هرچه که به عاشورا نزدیک می‌شویم تعداد فروشمان نیز زیاد تر می‌شود اما روزی حداقل ۵۰ پرچم را می‌فروشیم. 
غذای نذری:خرج اصلی 
این اقلام را که تهیه کردید، وارد خرج اصلی هیئت؛ یعنی تهیه غذای آن خواهید شد. برنج ایرانی در حال حاضر به قیمت عمده را می‌توان از ۳ هزار و ۵۰۰ تا ۵ هزار و ۲۰۰ تومان خریداری کرد در حالی که قیمت برنج‌های خارجی از هزار و ۲۰۰ تومان شروع و تا ۳ هزار تومان ادامه دارد. 
اگر قصد پختن قرمه سبزی، قیمه و یا عدس‌پلو دارید به ترتیب باید برای خرید هر کیلو لوبیا قرمز ۳ هزار و ۵۰۰ تومان، لپه ۴هزار و ۵۰۰ تومان و عدس نیز ۳ هزار و ۵۰۰ تومان باید هزینه کنید. اگر قصد پختن آش نذری را هم دارید، رشته آش درجه یک ۹۰۰ گرمی به قیمت عمده در بازار را می‌توانید هزار و ۳۰۰ تومان تهیه کنید. برای تهیه روغن ۵ کیلویی از بازار هم باید حدود ۲۰ هزار تومانی پرداخت کنید. 
بازار خرید و فروش گوسفند نیز در ماه محرم یکی از کسب و کارهای پر رونق است. هنوز چند روزی که از بازگشت حجاج نگذشته باز افراد بسیاری در گوشه و کنار خیابان چوبی به دست گرفته و مشغول فروش گوسفند برای نذورات ماه محرم هستند. اگر توسط عزاداران کسی نذری داشته و حاجت گرفته باشد، گوسفندی قربانی خواهد کرد که به نوعی از هزینه‌های هیئت برای تهیه گوشت غذا کاسته خواهد شد. در غیر اینصورت، برای خرید گوسفند حداقل باید ۶۰۰ هزار تومان در جیب داشته باشند. 
طبیعتا برای پخت غذاها نیز به وسایل آشپزخانه نیاز دارید که اگر هیئتی آن وسایل را به طور کامل نداشته باشد، اعضای هیئت همراهی کرده و هر یک وسایل مورد نیاز را از خانه خود می‌آورند. اما گاز و کپسول وسایلی نیستند که هرکسی در خانه خود داشته باشد از این رو باید به سراغ افرادی که لوازم کرایه می‌دهند رفت و چند روزی کپسول و گاز کرایه کرد. اگر تنها برای یک شب نیاز به گاز و کپسول داشته باشید، هزینه‌تان حدود ۴۵ هزاز تومان می‌شود اما اگر قراردادی بسته و مدت روز اجاره را افزایش دهید، می‌توانید این وسایل را برای هر شب ۲۵ هزا
ر تومان در اختیار داشته باشید. 
کوبیدن بر طبل‌های گران اما پرشور 
هیئت خوب از نظر نوجوانان و جوانان آن هیئتی است که علامت، طبل و دهل خوبی داشته باشد. برای جذب این دسته از افراد نیز یا بزرگان هیئت بودجه‌ای برای تهیه این اقلام در اختیار جوانان می‌گذارند یا اینکه خود جوانان جمع شده و هزینه‌های خرید آن را تقبل می‌کنند. اما تهیه این اقلام چندان کم‌هزینه نیست. علامت (علم) هرتعداد تیغه‌ بیشتر داشته باشد حکایت از ابهت بیشتر آن هیئت دارد. شاسی علامت و شاه تیغ از ۳میلیون تومان شروع می‌شود و قیمت جفت تیغ‌های کنار شاه تیغ به همراه یک جفت مرغ ۵۰۰ هزار تومان است. اگر قصد تزئین علامت با نماد شیر و آهو را نیز داشته باشید، قیمت آن‌ها نیز از ۷۰۰ هزار آغاز و تا یک میلیون تومان بالا می‌رود. شالی که از علامت آویزان می‌شود را نیز می‌توان ۴۰ هزار تومان و پره‌های رنگی که بالای علامت نصب و به آن ابهت می‌دهد را می‌توان ۱۰ هزار تومان خریداری کرد. اگر نوجوان و جوان هم باشید و به نوعی در این ایام بخواهید علم‌کشی کنید، نیاز به هیکلی ( کمربند علامت) خواهید داشت که تسمه آن چیزی حدود سی الی پنجاه هزار تومان بوده و مدل چرمی آن از ۷۰ هزار آغاز و تا ۲۰۰ هزار تومان هم می‌رسد. 
سنج، طبل و دهل هم که امروز از لوازم اصلی هیئت شده‌اند، نسبت به سال گذشته با افزایش قیمت چشمگیری مواجه شده‌اند، به‌گونه ای که یکی از فروشندگان این اقلام که یک ماه قبل از محرم کاربری مغازه‌اش را از کت و شلوارفروشی به فروش اقلام موردنیاز عزاداری تغییر داده، نوسان ارز را بر این بازار بسیار موثر می‌داند. 
بگفته او به دلیل اینکه حتی پارچه مورد استفاده شده برای تهیه پرچم هم از چین وارد کشور می‌شود، قیمت‌ها به خصوص در اقلام طبل و دهل دوبرابر شده است. در حال حاضر برای تهیه دهل حداقل ۶۰ هزار و حداکثر چهارصد هزار تومان باید هزینه کرد. این قیمت برای طبل‌ها که بعضا به دلیل بزرگی بر روی چرخ حرکت داده می‌شوند، از ۲۰۰ هزار تومان آغاز و تا دو میلیون تومان هم پیش می‌رود. 
مداحی، رکن اساسی هر عزاداری 
از ارکان‌های اصلی تکایای عزاداری را می‌توان، مداحان دانست، به‌گونه‌ای که هیئت‌های مهم بعضا به خاطر حضور برخی مداحان، مشهور شده و از هرگوشه شهر افرادی هستند که در آن هیئت حضور پیدا می‌کنند. در این چند سال تعرفه مداحان نیز به یکی از دغدغه‌های مسئولان هیئت ها تبدیل شده است. برخی از مداحان برای ۱۰ شب رقم‌های چند ده میلیونی می‌گیرند و برخی دیگر با رقم‌هایی حتی بیشتر به هیئت‌های مختلف می‌روند. حاج حسین که از پیرغلامان و رییس هیئت معروفی در شرق تهران است با اظهار تاسف از رقم‌هایی که این چنین در دستگاه اباعبدالله هزینه می‌شود، معتقد است که برخی هیئت‌ها تنها برای چشم و هم‌چشمی اینگونه هزینه می‌کنند که در واقع باعث دور شدن از هدف اصلی عاشورا نیز شده‌اند. 
موارد ذکر شده هزینه‌های جاری یک هیئت برای دهه اول ماه محرم هستند. در مجموع می‌توان گفت اگر شما هیئت صد نفره‌ای داشته باشید و بخواهید هرشب به عزاداران حسینی شام دهید، حداقل هزینه ای حدود ۱۵ میلیون تومان خواهید داشت. البته شک نکنید که برای برخی هیئت‌ها این رقم چند برابر است.

true
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false