true
![](https://parsipress.ir/wp-content/themes/RabinStudio/images/none.png)
این رويكرد، که تحولی اساسی در تاریخ شهر نشینی در شهر تهران است، تقریبا نيم قرن پیش پديد آمد.
درست زمانی که برای اولین بار یک ساختمان بزرگ که در زمان خود بسیار مدرن و متجدد به شمار می رفت، یک باره به عنوان یک مرکز خرید، در چهار راه استانبول سر برآورد و نام «پلاسکو» را روی آن گذاشتند.
ساختمان پلاسكو كه 50 سال پيش تاسيس شد، عمدتا كاربري اداري و تجاري داشت، اما يك طبقه از آن را به عنوان يك مركز خريد طراحي كرده بودند.
با اين حال، نخستين مركز تجاري كه به صورت كاملا متمركز و تخصصي در تهران راه اندازي شد، بازارچه صفويه بود كه در زمان خود، حتي الان هم يكي از مراكز خريد شيك و متمركز شهر به شمار مي رود.
به دنبال حضور پاساژ صفويه در خيابان ولي عصر، نهضت راه اندازي مراكز تجاري در تهران به راه افتاد و محله هاي مختلف، يكي بعد از ديگري شاهد فعاليت اين مراكز بودند.
بازارچه صفويه، يا مركز خريد صفويه كه در اصطلاح عام از آن با عنوان پاساژ صفويه نيز ياد مي شود، زماني در رو به روي پارك ملت راه اندازي شد كه اين منطقه كاملا بيابياني بود و به گفته آقاي حسين قبادي از قديمي ترين فعالان اين مركز، در آن زمان تازه مسئولان دست به كار تسطيح زمين هاي اين منطقه زده بودند تا پاركي را كه امروزه پارك ملت ناميده مي شود، تاسيس كنند.
یکی از ویژگی ها خاص بازارچه صفویه این است که در ساخت و معماری آن طرح ها و نقوش بسیار زیبایی به کار رفته است. به گونه ای که این امارت و مجموعه را به یکی مراکزتهران تبدیل کرده که از نظر معماری و ساختمان سازی و سبک و سیاق ساخت و ساز درتهران قدیم هم حائز اهمیت است.
گفته مي شود كه بنيان گذاران اين مركز در طراحي و ساخت آن از معماري «بازارچه بلند» اصفهان الهام گرفته بودند.
سازنده گان اوليه اين مركز كه اكنون هر دو مرحوم شده اند، حسن پيرايش و محمد تقي نيلي بودند كه هر دو از كسبه و تاجران بزرگ زمان خود بودند و مرحوم پيرايش در ميان تجار بازار، اسم و رسم كاملي داشت و در زمان خود بزرگترين فروشگاه شهر را محله لاله زار راه اندازي كرده بود.
آقاي قبادي كه خود، از اول با بنيان گذاران اين مركز همكاري داشته و از همان آغاز رييس هيات مديره مركز بوده است مي گويد: بازار صفويه درست در جاي يك فروشگاه بزرگ طراحي و احداث شد و به تدريج كسبه از جاهاي مختلف از آن استقبال كرده و در اين مركز جمع شدند. طوري كه در سال 1352 بازار صفويه با تمام ظرفيت و كارايي خود فعال شده بود.
حسين قبادي كه خود با دو واحد تجاري در صنف زيور آلات و ساعت در اين مركز فعال است به قول خودش از بچه هاي قديم لاله زار است كه از ده سالگي به كسب و كار وارد شد. او بعد از اين كه 27 سال در لاله زار در صنف تريكو فعاليت مي كرد، با شروع به كار بازار صفويه به اين جا آمد و هم اكنون 41 سال است كه ضمن شركت در مديريت آن، به عنوان قديمي ترين عضو مركز، كسب و كار خود را هم در اين مركز دارد.
شايد اين سوال پيش بيايد كه چه فكري باعث شد بنيان گذاران اين مركز نقش و نگارهاي زيباي اسليمي و طراحي هاي ويژه را با الهام از معماري و كارشي كاري اصفهان به كار بندند.
اما اگر بدانيم كه رويكرد اوليه اين مركز بيشتر فروش صنايع دستي بوده كاملا فلسفه اين معماري مشخص مي شود.
البته در همان زمان، زيباترين بوتيك هاي لوكس تهران، در كنار يك قهوه خانه سنتي در اين مركز فعال بوده است. مهم ترين مساله ديگر در باره اين مركز اين است كه در آن هنگام بازار صفويه به خودي خود يكي از قطب هاي هنري جامعه هم به شمار مي رفت. چرا كه با جاي دادن يك سالن تئاتر 130 نفره در خود، همه روز شاهد اجراي نمايش هاي معتبري بود كه سرآمدان تئاتر آن زمان در آن اجرا مي كردند. البته در حال حاضر چندين دهه است كه اين سالن تئاتر كه مي تواند به بخش عمده اي از ساكنان شمال تهران خوارك فرهنگي بدهد، تعطيل است.
در حال حاضر صنوف مختلفي در مركز خريد صفويه فعاليت مي كنند كه از آن جمله مي توان به پوشاك، كيف و كفش، زيورآلات، طلا فروشي، صنايع دستي، عينك و… اشاره كرد كه همراه با يك واحد رستوران به سرويس دهي به مراجعين ادامه مي دهد.
دو شعبه از برند هاي رستوران هاي شيلانه و هايدا هم به انضمام اين مركز به مراجعين سرويس مي دهند.
به هرحال اين مركز كه زماني در تهران حرف اول را در ميان مراكز خريد و حتي مراكز تفريحي مي زد، اكنون با توسعه جمعيتي منطقه به پوشش مناطق اطراف مي پردازد.
البته اخيرا يك طرفه شدن خيابان ولي عصر در فعاليت كسبه اين مركز همچنين كسبه راسته خيابان، تاثير منفي داشته است. با اين همه، اين مركز در ميان راسته ولي عصر هنوز يكي از مناطق تجاري تاثيرگذار تهران است.
بازار صفويه، در روزهاي عادي از 9 و 30 دقيقه صبح فعال است و تا ساعت 10 شب باز است. روزها جمعه هم تا ساعت 2 بعد از ظهر به روي مراجعين باز است
تعداد واحد هاي بازارچه صفويه هم اكنون حدود 65 واحد فعال است كه موجب اشتغال زايي قريب به 150 نفر را فراهم كرده است.
در پايان لازم به گفتن است كه مركز خريد ولي عصر يكي از اعضاي فعال انجمن صنفي مراكز خريد شهر تهران هم به شمار مي رود.
true
true
https://parsipress.ir/?p=4629
true
true