true
اگر بگوییم بهترین اتفاق زندگی هر زن و مردی بعد از ۹ ماه انتظار، بچهدار شدن است، اغراق نکردهایم اما این روزها همین اتفاق خوشایند در زندگی خیلی از زوجهای جوان تبدیل به یک کابوس شده است.
کابوسی پرهزینه و بسیار گرانتر از هزینههای یک خانواده با درآمد متوسط و نوپا که حالا تصمیم گرفتهاند دارای فرزند شوند. حالا اضافه کنید به مشکلات این زوج جوان اگر بیمه هم نباشند و قرار باشد برای بچهدار شدن و خرجهای جانبی هزینه میلیونی کنند. چون به هر حال هر مادری نیاز به مراقبتهای دوران بارداری، انجام سونوگرافی و مراقبتهای بعد از دوران بارداری دارد.
این در حالی است که ماهانه ۱۳۰ هزار کودک به طور متوسط در کشور به دنیا ميآیند که از این تعداد ۴۰ تا ۵۰ درصد زایمانها به شکل سزارین است و مابقی زایمانها به شیوه طبیعی انجام ميشود.
البته این آمار ۵۰ درصدی سزارین در خوشبینانهترین حالت است چون آمارهای غیررسمي دیگر این عدد را به ۹۰ درصد هم ميرسانند، با وجودی که با توصیههای سازمان بهداشت جهانی قرار بود این رقم به ۱۵درصد کاهش یابد.
البته مسلم است که مهمترین علت گرایش خانوادهها و مادران به روش سزارین، ترس از زایمان طبیعی است. اگرچه سزارین بسیار گرانتر از روش زایمان طبیعی است و با توجه به هزینههای عمل، پزشکان تعداد زیادی از مادران را تشویق به عمل سزارین میکنند و آنها را برای عمل سزارین به بیمارستانها میکشانند؛ اما دلیل این گرایش هرچه باشد، اولین نتیجه آن بالا رفتن هزینه تولد بچههایی است که این روزها خیلیها چشم انتظار ورودشان به دنیا هستند.
رویای زایمان در آب
با این اوصاف اگر چه چند سالی است که زایمان در آب برای تشویق مادران به زایمان طبیعی، تبلیغ ميشود اما حتی این روش از زایمان هم نتوانسته اعتماد مادران را جلب کند و منجر به کاهش آمار سزارین شود. به همین دلیل، تعداد انگشتشماری از بیمارستانها خدمات زایمان در آب را دارند و البته خیلی از آنها خصوصیاند. این را هم اضافه کنیم که هزینه این روش زایمان در بیمارستانهای غیردولتی، بدون بیمه تکمیلی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است و با بیمه تکمیلی ۲۵۰ هزار تومان تمام ميشود.
البته این نکته نیز حائز اهمیت است که بسته به نوع پزشک، زایمان، بیمارستان انتخابی و بیمه، هزینههای زایمان بسیار متفاوت است. یکی از دلایل تفاوت قیمتها در بیمارستانهای دولتی به مدت زمان بستری در بیمارستان، دستمزد پزشکان و برخی تسهیلات همچون ماساژ و اتاقهایی با تخت کمتر بر ميگردد.
اما هزینههای زایمان، در همه بیمارستانهای دولتی هم بسته به نوع بیمه و خدمات بیمارستان یکسان نیست.
مثلا در برخی از این بیمارستانها با بیمه تامین اجتماعی زایمان طبیعی و سزارین رایگان است. بدون بیمه هزینه سزارین در این بیمارستانها به یک میلیون تومان و طبیعی به ۴۰۰هزار تومان ميرسد اما در یک بیمارستان خصوصی، زایمان طبیعی با بیمه تامین اجتماعی ۱۹۰ هزار تومان هزینه دارد و سزارین ۲۷۰ هزار تومان است.
اگر افراد بیمه نباشند در این بیمارستانها قیمت زایمان طبیعی به ۴۰۰ هزار تومان و سزارین به ۷۵۰ هزار تومان ميرسد.
بیمارستانهای چندین میلیونی
نکته جالبتر این که در بیمارستانهای غیردولتی هزینه زایمان گاه تا ۵ میلیون تومان و گاهی بیشتر هم ميرسد. در بیمارستانهای ممتاز خصوصی، زایمان طبیعی با بیمه تکمیلی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و بدون بیمه تا ۳ میلیون تومان است.
زایمان سزارین در این بیمارستانها با بیمه تکمیلی حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و بدون بیمه به ۴.۵ تا ۵ میلیون تومان ميرسد.
در بیمارستانهای خصوصی درجه دوم هم قیمتها به دو میلیون تومان ميرسد البته اگر بیمه باشید اما در بیمارستانهای خصوصی و نیمه خصوصی تفاوت هزینهها چشمگیرتر است. به طوری که هزینه سزارین در تعدادی از بیمارستانهای نیمه خصوصی تهران به بیش از یک میلیون ميرسد.
خصوصی یا دولتی؟
پاسخ این سوال به توان مالی زن و مرد بستگی دارد. در اینجا رضایت امری نسبی است. ممکن است شرایط مادران و رضایتشان در یک بیمارستان با هم متفاوت باشد.
برخی بیمارستانها برای مادران، خدمات اضافهتری ارائه ميدهند که در افزایش میزان رضایت موثر است. از جمله این اقدامات حضور همسر هنگام زایمان، اتاق خصوصی، هم اتاقی مادر و نوزاد، شیردهی بلافاصله
بیمارستانهای غیردولتی هزینه زایمان گاه تا 5 میلیون تومان و گاهی بیشتر هم ميرسد. در بیمارستانهای ممتاز خصوصی، زایمان طبیعی با بیمه تکمیلی یک میلیون و 500 هزار تومان و بدون بیمه تا 3 میلیون تومان است. زایمان سزارین در این بیمارستانها با بیمه تکمیلی حدود دو میلیون و 500 هزار تومان و بدون بیمه به 4.5 تا 5 میلیون تومان ميرسد
پس از زایمان، ترخیص زودتر و… است.
به عنوان مثال در برخی بیمارستانهای خصوصی، هنگام زایمان در اتاق عمل اگر خود پدر و مادر بخواهند هنگام به دنیا آمدن فرزند را با دوربین ثبت ميکنند که هزینه آن چیزی حدود ۱۲۰ هزار تومان ميشود.
دستمزدهای جداگانه
برخی مادران علاوه بر انتخاب بیمارستان، حق انتخاب پزشک دارند که در این صورت دستمزد پزشک جداگانه حساب ميشود. در حالی که اگر خود بیمارستان پزشکی را بالای سر مادر بفرستد، دستمزدی ندارد.
هزینه دستمزد پزشک در بیمارستان خصوصی درجه یک به علاوه هزینه بیمارستان تا ۵ میلیون تومان ميرسد. سهم پزشک بین یک تا یک و نیم میلیون تومان است اما هزینه زایمان مستقیم پزشک در بیمارستان دولتی به تنهایی ۵۰۰ هزار تومان است.
با این حال خوب است بدانیم که هم اکنون چیزی نزدیک به ۲۰ درصد زوجهای ایرانی به دلایل مختلف از جمله اختلالات هورمونی نابارورند. این آمار البته از آمار ۱۶درصدی دنیا که در بعضی کشورهای پیشرفته به ۱۱ درصد هم ميرسد، بیشتر است اما جای خوشبختی است که بگوییم درمان ناباروری در ایران نسبت به کشورهای اروپایی و حتی کشورهای منطقه ارزانتر است و پیشرفتهای علمي در سالهای اخیر ميتواند مشکل خیلی از خانوادههای نابارور را حل کند.
با تمام اینها، درمان ناباروری در همه دنیا جزو درمانهای گرانقیمت به حساب ميآید که ارزان بودن آن در کشور ما، باز برای اکثریت مردم گران است.معمولا هزینههای درمان ناباروری در ایران بعد از تشخیص نوع ناباروری معین ميشود. تعداد کمي از بیمههای تکمیلی هزینههای مربوط به ناباروری را پوشش ميدهند. دلیل آن هم هزینههای سنگین و کاهش سودآوری برای مراکز بیمه است که تعداد کمي از آنها تمایل پیدا ميکنند هزینهها را متقبل شوند.
یکی از مراکزی که هزینههای درمان ناباروری را قبول ميکند، شرط و شروطی برای این کار در نظر گرفته است: مثلا زوجین نباید بیش از ۳ماه از مدت عقدشان گذشته باشد و زن بیش از ۴۰ سال سن نداشته باشد. تاریخ آغاز بیمه از زمان خرید بیمهنامه تا انتهای سال دهم و یا تولد اولین فرزند (هر کدام که زودتر محقق شود) خواهد بود. این بیمه کلیه هزینههای مربوط به درمان ناباروری را تا سقف ۴۰ میلیون ریال و جبران هزینههای درمان عیوب مادرزادی را تا سقف ۲۰میلیون ریال پوشش ميدهد. همچنین بیمه، هزینه رحم اجارهای تنها برای بار اول را تا سقف ۴۰ میلیون ریال متقبل ميشود.
سال ۸۷، وقتی سمینار «بیمه و ناباروری» برگزار شد، چندین مرکز درمان ناباروری با شورای عالی بیمه وارد مذاکره شدند تا برای پوشش خدمات تشخیصی و درمانی ناباروری و در نهایت پوشش هزینههای زوجین نابارور قانونی را به تصویب شورای عالی بیمه برسانند.
قانونی که البته به تصویب رسید و ابلاغ شد اما در حال حاضر بیش از یک سال است که در شهرستانهای کشور هزینههای مربوط به تشخیص ناباروری تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند، اما پوشش بیمه این خدمات در تهران تاکنون اجرایی نشده؛ برخی از این مراکز زوجین را از ابتدای ازدواج تحت پوشش بیمه ناباروری قرار میدهند اما باید پرسید چند درصد از افرادی که با یکدیگر ازدواج میکنند در آینده دچار ناباروری میشوند؟
هزینههای ناباروری
روش IUIیعنی تلقیح داخل رحمي هم یکی از روشهای مناسب و کم هزینه باروری است. در این روش که قبل از ivf انجام ميگیرد، اسپرم را گرفته و به رحم تزریق ميکنند. هزینه این روش برای هر بار تزریق حدود ۶۰ هزار تومان است اما اگر این روش نتیجه نداشت از طریق ivf تلاش برای بارداری صورت ميگیرد. Ivf یا اهدای جنین به معنی گرفتن اسپرم و تخمک از یک زوج بارور و سالم و انجام لقاح داخل آزمایشگاه و سپس انتقال جنین حاصله به رحم مادر آینده کودک است. هزینه این روش حدود یک و نیم میلیون تومان است که گاهی این روشها برای برخی زوجین باید تا سه بار تکرار شود. رحم جایگزین هم از دیگر روشهاست.
این روش جزء آخرین انتخابهاست. زیرا دارای مراحل قانونی پیچیدهای است. هزینه آن بستگی به توافق طرفین دارد. معمولا با مخارج دوران بارداری و مزد صاحب رحم و آزمایش و سونوگرافی قیمت آن به ۵تا ۷ میلیون تومان ميرسد.
دردهای شیرین
اما فراموش نشود که کودک به دنیا آمده اگر پسر باشد، باید ختنه شود. یا اگر کمي زودتر به دنیا آمد برای تکمیل ریهاش باید چند روزی مهمان بیمارستان باشد. زردی نوزاد هم دیگر احتمالاتی است که ممکن است پیش بیاید و هزینه روی دستتان بگذارد. مثلا هزینه دستگاه فتوتراپی بیمارستان برای نوزادانی که زردی دارند در بیمارستان دولتی، هر شب: ۲۰ هزار تومان و دستگاه فتوتراپی بیمارستانی در بیمارستان خصوصی، هر شب: ۲۵۰ هزار تومان ودستگاه فتوتراپی خانگی هم، هر شب ۱۸ هزار تومان است.
هزینه نگهداری نوزادان نارس در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان نیز در بیمارستانهای دولتی با بیمه شبی ۸۰ هزار تومان است اما اگر بیمه نباشید حدود ۳۰۰ هزار تومان ميشود، اما در بیمارستانهای خصوصی این نرخ شب اول تا یک میلیون تومان و شبهای بعدی تا ۶۰۰ هزار تومان هم ميرسد. گاهی نوزادان برای حفظ دمای بدن یا رفع کبودی در دستگاه انکباتور برای چند ساعت نگهداری ميشوند. هزینه انکباتور در بیمارستانهای دولتی ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان و در بیمارستانهای خصوصی ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان است. برای یک زایمان علاوه بر هزینههای مربوط به بیمارستان، در طول دوران بارداری و پس از زایمان نیز مخارجی وجود دارد. اما انتخاب صحیح نوع زایمان و مراجعه به پزشک متخصص، اعتماد به روشهای نوین زایمان و حتیالامکان استفاده از خدمات دولتی، ميتواند با کاهش هزینهها شیرینی تولد را برای پدر و مادرها بیش از پیش کند.
منبع:کسب و کار
true
true
https://parsipress.ir/?p=3209
true
true