true
امروز شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد با اشاره به محدودیتهایی که از سمت غرب برای کشور ایجاد شده، و ضمن اشاره به تغییر الگوی تجارت خارجی کشور از حرکت به سمت حذف تدریجی دلار و یورو از سبد تجارت خارجی کشور خبر داده است.
حرکتی که به گفته مهدی تقوی، شاهکار نیست بلکه مسیری است که غرب ما را مجبور به گام برداشتن در آن کرده است.
امروز وزیر اقتصاد، شمسالدین حسینی، در حاشیه اولین نشست روسای سازمانهای امور مالیاتی کشورهای عضو اکو اعلام کرده است که حضور محمود احمدی نژاد در مجلس پیرامون مذاکره برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه است.
اجرای فاز دوم منوط به توافق مجلس
حسینی با بیان این که اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها در جریان است، گفت: این که فاز دوم این قانون چه زمانی اجرا شود، اجازه دهید رییس جمهوری در مجلس حضور یافته و دربارهی دلایل و مسائل مختلف پیرامون اقتصاد کشور و هدفمندی مباحثی را ارائه کند و آنگاه مسائل شفافتر میشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: بر اساس مأموریتی که در تیم اقتصادی دولت دریافت کردهایم، بررسی و مطالعات برای چگونگی اجرای گام دوم آغاز شده اما اجرای گام دوم را منوط به توافق با مجلس شورای اسلامی و رسیدن به اجماع نسبی بین ارکان نظام به طور خاص همان توافق با مجلس است.
وی اذعان کرده: برداشت ما از مصاحبهها و گفتههای مختلف این است که همه بر تداوم اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها اتفاق نظر دارند و مجموع دغدغهها باید سبب بهبود در شیوهی اجرا شود و نه توقف اجرای قانون.
حباب در بازار ارز و سکه قابل توجه است
حسینی همچنین در رابطه با وجود حباب در بازار ارز و سکه عنوان کرده است: آن چیزی که مهم است و مشخص است این است که اگر مضیقههای سیاسی و موانع در حوزه نقل و انتقال ارز وجود نداشته باشد، قطعاً قیمت ارز بسیار کمتر از نرخ فعلی آن خواهد بود.
وی افزود: آن چیزی که امروز در بازار موازی ارز و حتی در مرکز مبادلات وجود دارد، قیمت تعادلی در شرایط متعارف نیست و فکر میکنم کارشناسان دیگر نیز به این موضوع اعتقاد دارند.
حسینی افزود: این قیمتها ناشی از مضیقهها و موانع مصنوعی در نقل و انتقال است و اگر نقل و انتقالات تسهیل شود، شرایط متفاوت خواهد بود، ضمن این که اقداماتی در دستور کار قرار دارد.
به طور مثال این که بنا شده الگوی تجاری یا محل تهیه کالا و ثبت سفارش با الگوی درآمد و ذخائر ارزی تطبیق داده شود، نیاز به تبدیل ارز کاهش مییابد و در نتیجه فشار روی بازار ارز کم میشود.
وی اظهار کرده: نمیتوانم رقم دقیقی را درباره میزان حباب در این بازارها اعلام کنم، اما به نظر من درصد قابل توجهی است.
سناریوی حذف تدریجی دلار و یورو از تجارت خارجی
اما مهمترین مطلبی که شمسالدین حسنی در سخنان خود به آن اشاره کرده است مربوط به حذف تدریجی دلار و یورو از تجارت خارجی است. وی بیان داشته که: محدودیتهای ایجادشده از سوی اتحادیه اروپا برای کشور موجب شد تغییراتی در سبد ارزی و ذخایر ارزی کشور انجام شود که در مجموع کشور از این تغییرات نفع برد.
حسینی با بیان اینکه از سال گذشته تغییراتی در ترکیب شرکای اقتصادی کشور صورت گرفته گفته: تجارت ایران از کشورهایی نظیر انگلیس و آلمان به سمت کشورهایی نظیر چین و ترکیه رفته است و این تغییرات نیاز به ارز واسط مانند دلار و یورو را کاهش میدهد .
وی افزوده: طبق تصمیم کارگروه دولت ارزهای دلار و یورو به تدریج از تجارت ایران با سایر کشورها کنار گذاشته میشود.
جنگ ارزی و بحرانهای مالی نشان میدهد کشورهای اروپایی و آمریکا در صدد کاهش ارزش پول خود هستند و در واقع دنیا حاکمیت چند ارز محدود را نمیپذیرد.
به گزارش تابناک، هرچند سخنان شمسالدین حسنی واجد بخشی از واقعیت است، اما، این سناریویی است که از چندی پیش گویا در دولت کلید خورده است. تغییر الگوی تجارت خارجی ایران طی ماههای اخیر و حرکت به سمت الگوی تجارت پایاپای بر اثر تحریمهای اقتصادی کشور، منجر به آن شده که اکنون یوان و روپیه و همچنین لیره ترکیه به عنوان ارزهای اصلی در سبد تجارت خارجی ایران مطرح شوند.
چندی پیش که صمد کریمی از عدم سهم دلار در مرکز مبادلات ارزی سخن گفت، گویا پیش زمینه های حذف دلار و یورو از تجارت خارجی چیده شده بود. کریمی عنوان کرده بود که: مرکز مبادلات ارزی کشور در بیش از سه ماه فعالیت خود با تدبیر رویکرد استفاده از ارزهای ملی کشورها (بازارهای هدف) برای واردات مواد اولیه و گروههای کالایی ۳ تا ۸ به کشور، موجب دور زدن محدودیتهای یک جانبه آمریکا و اروپا در عملیات تجاری شده است.
حذف دلار و یورو شاهکار نیست
مهدی تقوی، اقتصاد دان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگویی با تابناک پیرامون این سناریو و اجرای آن گفت: من دلیل اینگونه بحثها را نمیدانم.
این ارزها ارزهای بینالمللی هستند و در همه جای دنیا کاربرد دارند. این ارزها یکسری خصوصیات دارند که باعث میشود همه کشورهای دنیا آنها را به عنوان یک ارز بینالمللی بپذیرند.
وی ادامه داد: وقتی ما مثلاً یوان چین را جایگزین این ارزها میکنیم، در این صورت دیگر واردات از کشور آلمان صورت نخواهد گرفت و در واقع این کار قدرت انتخاب ما را در بحث تجارت بینالملل به شدت کاهش میدهد.
این امر ناشی از سیاستهای غلطی است که در این دولت پیگیری و دنبال شده است.
تقوی افزود: منظور از اینکه به سمت حذف دلار و یورو حرکت میکنیم چیست؟ در واقع باید گفته شود غرب با تحریمهای خود ما را مجبور کرده است که در این مسیر حرکت کنیم. قدرت دلار به خاطر پشتوانه قوی اقتصاد آمریکا است و در این میان ما چاره دیگری جز حرکت در این مسیر نداریم.
تقوی با بیان اینکه شمسالدین حسینی در دانشگاه شاگرد من بوده است گفت: نمیدانم این چه گونه اقدامی است که وزیر اقتصاد آن را بیان میکند.
این حرکتی اشتباه است و ما بر عکس این اقدام باید در مسیری حرکت کنیم که بتوانیم به کشورهایی صادرات داشته باشیم که ارز یورو یا دلار را در قبال صادرات به ما برگردانند.
حذف دلار و یورو شاهکار نیست که وزیر اقتصاد در خصوص این اقدام اینگونه صحبت میکند.
من تنها مخالف اجرای هدفمندی بودم
تقوی همچنین در خصوص اجرای هدفمندی یارانهها گفت: نمیدانم چرا در کشور این اتفاقات میافتد. در زمانی که بحث اجرای هدفمندی یارانهها مطرح بود، من اولین و در واقع تنها کسی بودم که در میان اقتصاددانان با این طرح به مخالفت برخاستم اما اکنون با بروز تبعات منفی این طرح تعداد مخالفان روز به روز بیشتر میشود.
در آن زمان من معتقد بودم که درآمد نفت که یک ثروت ملی است باید صرف رشد اقتصادی و توسعه کشور شود تا افراد بتوانند در زمینه ای که اشتغال رشد کرده است درآمد مکفی داشته باشند نه اینکه ما این ثروت ملی را از افراد دریغ کنیم و بعد به آنها بگوییم این ثروت را از ما با قیمتی بیشتر بخرید.
وی ادامه داد: اکنون قدرت خرید افراد روز به روز کاهش پیدا میکند و اقتصادی با این همه منابع نباید دچار این معضلات باشد.
true
true
https://parsipress.ir/?p=4295
true
true