true
ˈصادق خلیلیانˈ وزیر جهاد کشاورزی، در پنجمین نشست وزرای کشاورزی کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) در ترکیه نقش ارزنده و تلاشهای گسترده جمهوری اسلامی ایران در توسعه همکاری های کشاورزی اکو را تشریح کرد.
به گزارش ایرنا، پنجمین نشست وزرای کشاورزی کشورهای عضو سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) در منطقه توریستی بلک آنتالیای ترکیه به میزبانی ˈمهدی اکرˈ وزیر کشاورزی، دامداری و غذای ترکیه برگزار شد.
در این نشست علاوه بر اکر و خلیلیان، وزرا و مقامات بلندپایه کشاورزی از کشورهای عضو اکو ، نمایندگانی از سازمان جهانی غله (فائو)، بانک جهانی، بانک توسعه اسلامی و نهادهای مدنی بین المللی شرکت کردند.
مهمترین دستور کار نشست وزیران اکو را امنیت غذایی تشکیل می داد که خلیلیان نیز بخش مهمی از سخنرانی خود را به این موضوع اختصاص داد.
وی با اشاره به نوسانات شدید قیمت های جهانی که در اواخر دهه 2000 به معضلی جهانی تبدیل شد، گفت: در بسیاری از کشورها تامین غذای مردم به چالشی جدی تبدیل شده است و حتی در شماری از کشورها زنگ خطر بحران غذایی را به صدا درآورده است.
خلیلیان گفت: اما از طرف دیگر به جهانیان نشان داد که غفلت از بخش کشاورزی می تواند چه پیامدهای وخیم و جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. جهان بار دیگر آموخت که کشاورزی همواره باید به عنوان رکن و محور اساسی اقتصاد و توسعه باقی بماند.
وزیر جهاد کشاورزی با تبیین اینکه کشورهای اکو نسبت به دیگر کشورها آسیب کمتری از این بحران دیدند، گفت: کشاورزی هم اکنون حدود 20 درصد از اشتغال و حدود یک پنجم از تجارت دورن منطقه ای اکو را بخود اختصاص داده است که باید برای به فعل درآوردن کلیه توانایی های موجود در منطقه و تضمین امنیت غذایی پایدار، کشورهای اکو همکاری های خودرا در حوزه کشاورزی توسعه دهند.
او با ابراز خرسندی از فرایند اخیر همکاری در اکو در زمینه کشاورزی گفت: اجرای برنامه منطقه ای امنیت غذایی و تاسیس انجمن بذر اکو، مرکز بهره برداری موثر از آب، کمیسیون دامپزشکی اکو، شبکه بیوتکنولوژی کشاورزی اکو و مرکز مدیریت ریسک بالای بلایای طبیعی اکو اهم این فعالیت ها هستند.
خلیلیان با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مدیریت سه نهاد آخر را بر عهده گرفته است، گفت: متعاقب تصویب اساسنامه کمیسیون دامپزشکی اکو ( ECO – VECO ) توسط نوزدهمین اجلاس شورای وزرای اکو، دولت جمهوری اسلامی ایران، مکان مناسبی را برای دبیرخانه این کمیسیون اختصاص داده است که در مهر ماه گذشته در تهران افتتاح شد.
این کمیسیون در سال آینده دوره های آموزشی در زمینه های کنترل بیماری تب برفکی در تهران و تشخیص آزمایشگاهی بیماری های دامی در کرمان به میزبانی وزارت جهاد کشاورزی برگزار خواهد کرد.
او با تاکید بر اهمیت این کمیسیون، خواستار تسریع کشورهای عضو اکو در اتمام روند امضای اساسنامه و عضویت در کمیسیون دامپزشکی اکو شد.
وزیر جهاد کشاورزی، با اشاره به رابطه تنگاتنگ امنیت غذایی با افزایش بهره وری و ارتقای کاربرد فناوری های نوین خاطر نشان کرد، به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران شبکه بیوتکنولوژی اکو تاسیس و وب سایت اینترنتی آن نیز راه اندازی شده است.
وی با اشاره به اینکه دومین اجلاس کشورهای عضو به منظور عملیاتی کردن برنامه های متنوع تصویب شده این شبکه ظرف چند ماه آینده به میزبانی ایران در تهران برگزار خواهد شد، از کشورهای عضو خواست مشارکت فعالی در این نشست داشته باشند.
خلیلیان افزود: با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی و اقلیمی اکو، وقوع مکرر بلایای طبیعی در منطقه همواره به عنوان یکی از تهدیدهای مهم امنیت غذایی مطرح بوده است. لذا با توجه به این مهم، به منظور حصول حداکثری همکاری بین کشورهای اکو، مرکز اکو برای مدیریت ریسک بلایای طبیعی در شهر مقدس مشهد تاسیس شده و اولین اجلاس مدیریتی و دوره آموزشی این مرکز نیز در زمینه مدلسازی اقلیمی و بلایای طبیعی با شرکت کشورهای عضو در خرداد ماه گذشته در مشهد برگزار شد.
لذا با توجه به فعالیت های مهمی که این مرکز در دست انجام یا برنامه ریزی دارد، از کشورهای اکو می خواهیم ضمن تکمیل فرایند عضویت در این مرکز در فعالیت های آن مشارکت فعالی داشته باشند.
همزمان با نشست وزیران کشاورزی اکو دومین کنفرانس اهداء کنندگان کمک های بلاعوض نیز در آنتالیا برگزار شد.
ایران با هیاتی به ریاست ˈمحمدرضا اصغریˈ مدیرکل روابط بین الملل وزارت کشاورزی ایران در نشست کارشناسان و کنفرانس اهداء کنندگان شرکت کرد.
در نشست های اکو که از روز سه شنبه تا دیشب ادامه داشت، طرح توسعه بخش بذر اکو (که با بودجه 400 هزار دلار با همکاری سازمان جهانی غذا ˈفائوˈ تدوین شده) و همچنین امنیت غذایی و آخرین تحولات در فرایند توسعه همکاری های کشاورزی بین کشورهای عضو مورد بررسی قرار گرفت.
در جریان برگزاری نشست های مذکور نمایشگاه بین المللی سبزیجات، تدارکات و فن آوری های وابسته توسط وزرای شرکت کننده عضو سازمان همکاری های اکو نیز دایر شد.
ایران، ترکیه و پاکستان در سال 1962 ˈسازمان همکاری های منطقه ای برای توسعهˈ
(RCD) را تاسیس کردند که این سازمان فعالیت خود را تا سال 1979 ادامه داد.
در سال 1979 و با وقوع انقلاب اسلامی ایران، فعالیت های این سازمان متوقف شد و در سال 1985 با همکاری ایران، پاکستان و ترکیه سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) پایه گذاری شد و در سال 1992 با پیوستن کشورهای ازبکستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان، تاجیکستان و افغانستان ،تعداد کشورهای عضو به 10 کشور افزایش یافت.
true
true
https://parsipress.ir/?p=3599
true
true