true
این چاردیواریهایی که در آنها زندگی میکنیم، تنها چهار دیوار و سقف نیست که بر پا شده باشد و قرار باشد تا ابد برپا بماند.
رنگ و لعابشان را هم که عوض کنیم و رنگی بزنیم و کاغذ دیواری را نو کنیم و… فرسودگیاش را مخفی کنیم، در اصل ماجرا تغییری رخ نمیدهد؛ در هر حال ساختمانها هم عمری مفید و قابل انتظار دارند که ظاهرا در ایران باید زودتر از کشورهای پیشرفته منتظر ناقوس مرگ آنها نشست.
خیلی اوقات ساختن خانه و چهاردیواری، کمتر از آنچه باید، جدی گرفته میشود و تصور میشود که مصالح وقتی در دل خانه نشست، دیگر اتفاقی نخواهد افتاد، اما رئيس سازمان نظام مهندسي ساختمان درباره تاثیر مصالح مناسب در عمر مفيد ساختمانهای كشورمان در مقايسه با شاخصهاي بينالمللي خبرهاي خوشي ندارد: «عمر مفيد ساختمانها در مقايسه با عمر ساختمانها در كشورهاي ديگر حدود يكسوم است. بخش عمدهاي از اين تفاوت مربوط به استفاده از مصالح نامرغوب، فنآوريهاي سنتي و عدم نظارت سازمانيافته در اين زمينه است.»
به علاوه وقتی به ساختمانهای ایران نگاهی میاندازیم متوجه میشویم که آنها به چند دسته قابل دستهبندی هستند؛ مثلا میتوان ساختمانهای روستایی را از شهری جدا کرد. یا ساختمانهایی که در شهرهای بزرگ ساخته میشوند را با آنهایی که در شهرهای کوچک ساخته میشوند مقایسه کرد، در کنار شهر و روستا، برخی از ساختمانها برای سکونت انسانها ساخته میشوند و برخی دیگر برای کارهای تجاری و اداری در نظر گرفته میشوند. روشن است که هریک از این نوع ساختمانها محاسبات، مصالح و مقتضیات ویژه خودش را طلب میکند اما مسئله مهم دیگر در دستهبندی و بررسی ساختمانهای ایران به سازنده آن مربوط میشود؛ اینکه کارفرما و سازنده آن دولتی باشد یا خصوصی باشد یا مثلا بنیاد مسکن باشد. هریک از این موارد دستهبندی شده دارای ویژگیهای هستند که میشود درباره آنها صحبت کرد.
به گفته کارشناسان یكي دیگر از مهمترين بخشهایی كه تاثير مهمي در استانداردسازي ساختمانها و رويههاي ساختوساز در كشور دارد، سازمان نظام مهندسي است. کارشناسان این حوزه در این باره میگویند، مهندسین محاسب به خودی خود مشکلی ندارند ولی در روش اجرای آنها و مصالح به کارگرفتهشده مشکلاتی دیده میشود؛ به عقیده این کارشناسان مهندسین ناظر و نظام مهندسی امکان کنترل روشهای اجرایی را ندارند. از گلایه دیگر کارشناسان امر، مسئله بیتفاوتی ارگانها و سازمانهای محوری ساختمان، به منظور نظارت بر مصالح ساختمانی است. به عقیده آنها بسیاری از مصالح مهم در سازه مثل فولاد و بلوکی که این روزها به کار گرفته میشوند، کیفیت لازم را ندارند و بعضا از کشورهای دیگر وارد میشوند. یا در مواقعی طرح مجری برای اسکلت سازهها و نحوه جوش تایید نمیشود و مصالح نیز مورد آزمایش قرار نمیگیرند.
همچنین از چالشهای دیگر حوزه ساخت و ساز اصرار بر پایین نگه داشتن قیمت تمام شده است. این روش منطقی نیست چرا که باعث میشود کیفیت کار اجرایی پایین بیاید. این موضوع در مناقصهها بیشتر دیده میشود؛ در گذشته تنها، یکی از موارد مورد بررسی در مناقصهها قیمت تمام شده اعلام شده بود و شرکتکنندگان در مناقصه باید طرحها و برنامههای خود را ارائه میدادند که مورد بررسی قرار میگرفت و نتیجه اعلام میشد؛ در حقیقت در کنار قیمت، موارد دیگری نیز بررسی میشد و لزوما کسی که پایینترین قیمت را اعلام میکرد برنده نمیشد، اما وقتی این بینش تغییر میکند، نیروی کار غیرمتخصص و ارزان به کار گرفته میشود و پیمانکاران به استفاده از مصالح ارزانتر برای کاهش قیمت تمامشده گرایش پیدا میکنند.
همه این موارد در کاهش عمر مفید ساختمانهای ایران تاثیرگذار هستند؛ بنابراین طبق گفته کارشناسان امر، اصلاح سازوکارهای نظارتی و توزیع مصالح مرغوب از سریعترین راهکارهای بهبود وضعیت ساخت و ساز در ایران خواهد بود.
true
true
https://parsipress.ir/?p=3241
true
true