true
۹۹٫۹ درصد مشکلات صادرات تا مرزهای ایران است و سنگهایی است که محدودیتهای دولتی مقابل پای صادرکنندگان میاندازند و تنها ۰.۱ درصد مربوط به مسائل خارجی است.
به گزارش پارسی پرس، رئیس و برخی اعضای هیأت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در نشستی خبری به بیان چالشها و مشکلات این صنعت از جمله ناترازی انرژی، قطعی برق، چندنرخی بودن ارز و … پرداختند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این نشست با تاکید بر اینکه روند کاهشی آمار تولید زنجیره آهن و فولاد کشور در سه ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ناشی از محدودیتهای برق و اعمال زودتر از موعد آن و از ابتدای خردادماه بوده که منجر به کاهش تولید و کاهش صادرات شده است، گفت: محدودیت برق یکی از مهمترین بحرانها برای مجموعه صنعت فولاد است؛ اگر کمبود برق وجود دارد، این محدودیت را سرشکن کرده و به صورت یکسان برای همه صنایع اعمال کنند؛ این درحالیست که حتی برای خود شرکتهای مختلف فولادی هم بهصورت یکسان و برابر محدودیتها اعمال نمیشود.
بهرام سبحانی افزود: نکته مهم اما اینجاست که برای دو ساعت قطعی برق فولادیها، از حدود دو تا سه ساعت پیش از زمان قطعی، باید تولید را متوقف کرد تا بتوان خطوط را تخلیه کرد (در صورت وجود موارد مذاب و… در مدار تولید؛ قطعاً آسیبهای جبرانناپذیری برای مدار تولید خواهد داشت). از سوی دیگر، بلافاصله پس از وصل شدن برق از همان لحظه اول، نمیتوان تولید را از سر گرفت و باید شرایط لازم برای تولید را فراهم کرد. بنابراین چند ساعت هم در این مقطع، تولید متوقف است. بر این اساس قطعی دوساعته برق برای فولادیها، حدود هشت ساعت، تولید از دست میدهد.
سبحانی ضمن اشاره به نامه اخیر این انجمن به وزارت نیرو، تصریح کرد: اگر دوستان در وزارت نیرو این موضوعات را مطلع هستند و بازهم محدودیت ایجاد میکنند که بحثی جداست اما اگر چنانچه بدین شکل اطلاع ندارند، وظیفه انجمن است که صدای شرکتهای فولادی باشد و مطالبات آنها را بیان کند.
وی تصریح کرد: نکته مهم، بحث عدالت توزیع خاموشیهاست که در صنایع مختلف رعایت نمیشود، همانطور که اشاره شد، حتی برای همه فولادسازان اجرایی نمیشود.
رئیس انجمن فولاد ایران تاکید کرد: به ما گفتند برای تامین برق مورد نیاز خود، نیروگاه تاسیس کنید و برق خود را تولید کنید؛ بهرغم اینکه تاسیس نیروگاه، تخصص فولادسازان نیست اما این کار را هم کردیم. چرا این برق تولیدی خود را از خودمان دریغ میکنید؟ از ۴٠٠٠ مگاوات مورد نیاز، حدود ٣٠٠٠ مگاوات را خودمان تولید میکنیم. حداقل این برق تولیدی نیروگاههای خودمان را دیگر دریغ نکنید.
سبحانی ضمن اشاره به کاهش تولید و صادرات فولاد ایران، عمده دلایل کاهش صادرات فولاد را افت قیمتهای جهانی و وجود ترمزهایی در داخل کشور دانسته و گفت: در بحث واردات، نیز همچنان تداوم رشد در واردات ورق سرد و پوشش دار را شاهد هسیتم بهگونهای که برخی کارخانههای تولیدی کوچک، تولید خود را کاهش داده یا متوقف کردهاند چراکه خرید فولاد وارداتی، صرفه بیشتری برای متقاضیان دارد تا تولید داخل. این درحالیست که توان تولید وجود دارد و بیش از ۶۰ درصد ظرفیت تولید کشور، خالی است.
وی اضافه کرد: درمجموع واردات ۲۰۰ میلیون دلار ورق سرد و پوششدار انجام شده که به راحتی در کشور تولید میشود و نیازمند حمایت تعرفهای است. از دست رفتن بیش از ۹۸ همت از تولید فولاد در سال ۱۴۰۲، امنیت سرمایهگذاری در صنعت فولاد را مورد تهدید قرار داده است.
این مقام صنعتی، افزایش فاصله نرخ ارز نیمایی و نرخ واقعی آن و همچنین عدم توجیه اقتصادی تولید را از جمله مسائل مهم فولادسازان، دانست.
مدیریت خاموشی ناعادلانه است
در ادامه این نشست، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و مدیرعامل فولاد خوزشتان ضمن تاکید براینکه سهم انرژی (برق، آب، گاز) در صنعت فولاد کلا ۹ درصد است، اما اولین و بیشترین محدودیت تامین برق برای صنعت فولاد رخ میدهد، گفت: نرخ انرژی برای فولادسازان طی سالهای اخیر به شدت افزایش یافته است؛ آب ۳۰ برابر، گاز ۲۰ برابر و برق ۱۵ برابر افزایش یافته است. مدیریت خاموشی در کشور ناعادلانه است و همیشه دیوار صنعت فولاد هم کوتاه بوده است.
امین ابراهیمی تصریح کرد: به جرات میتوان گفت که ۹۹.۹ درصد مشکلات صادرات تا مرزهای ایران است و سنگهایی است که محدودیتهای دولتی مقابل پای صادرکنندگان میاندازند و تنها ۰.۱ درصد مربوط به مسائل خارجی است. بعد از ۴۵ سال توانستهایم مسیرهای صادراتی را پیدا کنیم و بلد هستیم که محصول خود را بفروشیم اما متاسفانه موانع داخلی، بیش هستند.
ابراهیمی افزود: اختلاف ارز نیما و آزاد، سیاستهای صادراتی، کارتهای اجارهای بازرگانی و مشکلاتی از این دست، ضربه اصلی را به تولیدکنندگان بزرگ زدهاند.
بهادر احرامیان، دیگر عضو هیات مدیره این انجمن ضمن تاکید براینکه حل مشکل ناترازی انرژی، در چند قدمی همه ما است، اظهار کرد: ناترازی انرژی در کشور ما یک واقعیت است که از سال ۱۳۹۹ آغاز شده و تا به امروز ۲۴۰ همت دلار ظرفیت از دست رفته ایجاد کرده است. از ابتدای این ناترازی صنعت فولاد ۴۰۰۰ مگاوات برق نیاز داشته که این ظرفیت را ایجاد کرده است. دیگر صنایع نیز باید این کار را انجام میدادند اما متاسفانه، اعمال محدودیت برق و گاز تنها روی صنعت فولاد است.
در ادامه، سیدرسول خلیفهسلطانی، دبیر انجمن تولیدگنندگان فولاد ایران نیز گفت: یکی از این چالشها مقررات خلقالساعه و هر روزه است. تنظیم مقررات و ایجاد محدودیتهای هر روزه آن هم برای صنعتی که به تولید ۵۵ میلیون تنی رسیده، چه معنایی میتواند داشته باشد؟
وی تصریح کرد: آزادسازی نرخ ارز، یک مطالبه جدی است؛ بطوریکه با حل این مشکل در سال جاری حداقل ۱۰ میلیارد دلار و برای سال آینده ۱۲ میلیارد دلار، صادرات، دور از دسترس نخواهد بود.
خلیفهسلطانی با بیان اینکه ارز فولادیها ۲۰ تا ۳۰ درصد ارز ورودی به کشور را شامل میشود که در مقایسه با صنایعی همچون فرش، سهم قابل توجهی است، گفت: در مقایسه ارزآوری این دو صنعت میتوان گفت سال گذشته ارزآوری صنعت فرش ۴۰ میلیون دلار و در بهترین حالت ۱۰۰ میلیون دلار بوده اما صنعت فولاد ۸۰ میلیارد دلار ارزآوری داشته است. باقی صنایع هم همین شرایط را داشتهاند.
true
true
https://parsipress.ir/?p=111964
true
true