true
![](https://parsipress.ir/wp-content/themes/RabinStudio/images/none.png)
آمريكا هر سه ماه يكبار تاثير نفت ايران را در بازار بررسي ميكند و طبق آن برنامهريزيهاي لازم صورت ميگيرد و در صورتي كه كشورهاي ديگر بتوانند نفت مورد نيازشان را از كشور ديگري تامين كنند، تحريمها عليه ايران تشديد ميشود.
نبايد اين نكته را فراموش كرد كه تهيه نفت ايران براي برخي كشورها بسيار به صرفهتر است. همه اين عوامل دست به دست هم ميدهند تا آمريكا مراقب باشد
روز گذشته وزارت امور خارجه آمریکا در اقدامی ۹ کشور چین، هند، مالزی، کره جنوبی، سنگاپور، آفریقای جنوبی، سریلانکا، ترکیه و تایوان را به عنوان واردكنندگان نفت ايران و به دلیل کاهش واردات به مدت ۱۸۰ روز دیگر از تحریمهای مالی خود معاف کرد. اين در حالي است كه روز گذشته خبرگزاري رويترز نيز به نقل از دفتر حسابداری حکومتی آمریکا از فعالیت شرکتهایی از كشورهاي چین، هند، کره جنوبی، آفریقای جنوبی در بخش نفت و گاز ایران با وجود تحریمها علیه این کشور خبر داد.
دفتر حسابداری حکومتی آمریکا به عنوان یکی از دیدهبانهای دولت این کشور اعلام کرد: با وجود تحریمها، حداقل ۷ شرکت از چین، هند، کرهجنوبی و آفریقای جنوبی به سرمایهگذاری در بخشهای نفت و گاز ایران در سال ۲۰۱۲ ادامه دادهاند. به گزارش دفتر حسابداری حکومتی آمریکا، فعالیتهای چین شامل سهم ۵۱ درصدی شرکت سینوپک در میدان نفتی یادآوران و منافع شرکت ملی نفت چین در پروژه توسعه میدان آزادگان است.
بر اساس این گزارش، آمریکا خریداران نفت ایران را به کاهش چشمگیر در واردات نفت از این کشور مستلزم کرده است و در غیر این صورت این کشورها توسط سیستم مالی این کشور تحریم میشوند، اما اکثر این شرکتهای فعال در بخشهای نفتی ایران از کشورهایی هستند که روز جمعه معافیت ۶ ماهه از تحریمهای ایران دریافت کردند.
نياز اقتصادي و سياسي غرب به نفت ايران
عضو كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي اعلام كرد: ايران يكي از كشورهاي خط مقدم توليدكننده نفت در دنيا و عضو موثر سازمان اوپك است و نميتوان نقش ايران را در بازارهاي جهاني ناديده گرفت.
نادر فريدوني در گفتوگو با تهران امروز با اشاره به آغاز فصل سرما به ويژه در قاره سبز تاكيد كرد: سرما براي مردم دنيا نيازهاي ضروري ايجاد كرده كه كمبود نفت به عنوان يكي از عناصر مهم سبد انرژي مردم، سختيها و مشكلاتي را ايجاد ميكند.
وي افزود: تحريم نفت ايران براي درازمدت نه تنها به نفع آمريكا نيست، بلكه اروپا و ساير كشورهاي دنيا را نيز خسرانزده ميكند. ادامه اين تحريمها در درازمدت، تنها مشكل تامين انرژي را ايجاد نميكند، بلكه مسائل ديگري نيز مد نظر تحريمكنندگان است.
نماينده مردم فيروزآباد، قير و كارزين و فراشبند ادامه داد: كشورهاي تحريم كننده نفتي ايران به اين كالاي استراتژيك هم نياز اقتصادي دارند و هم نياز سياسي. اين در حالي است كه سرما نيز مشكلات زيادي را ايجاد كرده و در كنار همه اينها ديدگاه سياسي اين كشورها نيز وجود دارد.
فريدوني با تاكيد بر اينكه ايران يكي از كشورهاي اثرگذار در سياستهاي كلان دنياست، يادآور شد: در حال حاضر آمريكا و كشورهاي ۵+۱ پذيرفتهاند كه بايد ايران هستهاي و ايران علمي را پذيرفت. آنها ميدانند كه در چند سال گذشته ايران به يكي از چهار كشور علمي قوي دنيا تبديل خواهد شد؛ چرا كه برنامهريزيهاي ما اين است و به اين ترتيب نميتوان نقش ايران را در مناسبات سياسي و اقتصادي دنيا ناديده گرفت. وي با اشاره به فشار برخي كشورها به آمريكا و اروپا براي برقراري ارتباط با ايران، گفت: خود كشورهاي اروپايي كاري ميكنند كه از ايران خريد كنند و حتي آمريكا اعلام كرده كه در آينده نزديك روي رابطه نفتي كشورهاي اروپايي با ايران نيز مطالعه خواهند كرد تا آنها را نيز از تحريمها معاف كنند.
اين عضو بهارستان آغاز تحريمها را اخطار و ارعاب دانست و گفت: آمريكاييها ديدند كه با اين روشها نه به اهداف مورد نظرشان ميرسند و نه ميتوانند به اين ترتيب ايران را از پاي در آورند. چون ايران مبتني بر مردمسالاري ديني است. تمام سعي آمريكاييان اين بود كه مردم را ناراضي نگه دارند و عملا ديدند كه رسيدن به اين هدف ممكن نيست؛ چرا كه بيكاري در كشورهاي خودشان بيداد ميكند. اميدواريم در آينده نزديك اوضاع به شكل سابق برگردد.
بدون نفت ايران، بازار در انتظار شوك است
«درست است كه آمريكا هجمههاي بالايي را براي تحديد ايران به كار برده، اما بيش از اين نميتواند فشارهاي بينالمللي را تحمل كند، چون كشورهاي زيادي در سراسر دنيا آمريكا را تحت تاثير قرار ميدهند.»
اينها صحبتهاي حسن مرادي، استاد حقوق انرژي دانشگاه تهران در گفتوگو با تهران امروز است. مرادي معتقد است هرچند كه آمريكا تلاش كرده با توسل به قوانين سازمان ملل، تحريمهايش را عليه ايران اعمال كند، اما اين روشن است كه تحريمهاي آمريكا خارج از نرم جهاني و ساخته و پرداخته خودش است و از طاقت كشورهايي نظير هند خارج است. اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: با توجه به آغاز فصل سرد، نخستين تاثير كمبود نف
ت ايران در بازارهاي جهاني موجب افزايش قيمت انرژي ميشود و بنابراين منطقي است كه آمريكا و اتحاديه اروپا با توجه به بحرانهاي اقتصادي كه دارند، مجبورند با اين موضوع كنار بيايند.
ت ايران در بازارهاي جهاني موجب افزايش قيمت انرژي ميشود و بنابراين منطقي است كه آمريكا و اتحاديه اروپا با توجه به بحرانهاي اقتصادي كه دارند، مجبورند با اين موضوع كنار بيايند.
وي افزود: همين تمدي د ۶ ماهه معافيتها حاكي از عقبنشيني آمريكا و كوتاه آمدن آنها در برابر عملي هستند كه خودشان پايهگذار آن بودهاند. بنابراين ميتوان گفت در شرايط فعلي حذف نفت ايران لطمات جبران ناپذيري را به بازار وارد ميكند و بازار نميتواند اين كمبود نفت ايران را تحمل كند.
اولتيماتوم در برابر معافيتهاي تحريمي غرب
اين گفتهها در حالي است كه يكي از اعضاي كميسيون انرژي معتقد است معافيتهاي جديد خریداران نفت ایران براي كمك به ايران نيست. مهدي موسوينژاد نماينده مردم دشتستان در گفتوگو با تهران امروز در اين باره گفت: پالايشگاههاي كشورهاي خريدار نفت ايران متناسب با اين نفت طراحي شدهاند و ناچارند كه از نفت جمهوري اسلامي استفاده كنند. اين در حالي است كه آمريكا به اين كشورها اولتيماتوم داده كه به سمت كاهش استفاده از نفت ايران بروند.
وي افزود: از طرف ديگر اگر نفت به اين پالايشگاهها نرسد، دچار خسارتهاي جبرانناپذير ميشوند. به همين دليل است كه آمريكا براي اين كشورها زماني را مقرر كرده تا در آن زمان وابستگي آنها به نفت ايران به حداقل ممكن برسد و براي اينكه زمان داشته باشند تا متناسب با نفت ديگري تغييرات فني و مهندسي داشته باشند، با تمديد معافيتهاي آنها موافقت ميشود.
موسوينژاد با اشاره به اينكه سرما و فصل زمستان هم به نوبه خود كشورهاي خريدار نفت ايران را با مشكل مواجه ميكند، اضافه كرد: وزارت اطلاعات آمريكا هر سه ماه يكبار تاثير نفت ايران را در بازار بررسي ميكند و طبق آن برنامهريزيهاي لازم صورت ميگيرد و در صورتي كه كشورهاي ديگر بتوانند نفت مورد نيازشان را از كشور ديگري تامين كنند، تحريمها عليه ايران تشديد ميشود.
وي تصريح كرد: اما نبايد اين نكته را فراموش كرد كه تهيه نفت ايران براي برخي كشورها بسيار به صرفهتر است. همه اين عوامل دست به دست هم ميدهند تا آمريكا مراقب اين باشد كه نفت ايران مازاد بر نياز دنيا خريداري نشود و با ايجاد تغييرات، تلاش ميكند تا منافع خود را پيگيري نمايد. نماينده مردم دشتستان در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه اين رفتارهاي غربيها قابل پيشبيني بود، گفت: آنچه مشخص است اين است كه زيان تحريم براي آنها صددرصدي خواهد بود. دليل آن هم روشن است. چون تا به امروز تنها در نيمي از جغرافياي ايران اكتشاف نفت صورت گرفته و قطعا ذخاير نفت ايران بيش از اين خواهد بود. بنابراين آنها به نفت ايران نياز خواهند داشت. بنابراين ما بايد به سمتي حركت كنيم كه نفت را خودمان و به درستي مديريت كنيم تا آنها با بازيچه قرار دادن اين ابزار ما را با مشكلات مالي مواجه نكنند. وي در پايان خاطرنشان كرد: اگر با حفظ توليد، نفت را در پالايشگاههاي داخل كشور پالايش كنيم، مشكلات درآمدي كشور را نيز برطرف خواهيم كرد.
اقتصاد ایران آتلاین
true
true
https://parsipress.ir/?p=4065
true
true