وزارت جهاد کشاورزی درک درستی از امنیت غذایی ندارد، دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: در بدنه وزارت جهاد کشاورزی برخی مسئولان از وزیر تا دیگران درک درستی از تأمین امنیت غذایی کشور ندارند و این در حالی است که باید فرابخشی نگاه کنند.
در همین راستا به سبب بروز مشکل در واردات برنج به معاون اول رئیس جمهور نامه سرگشادهای ارسال و اعلام کردیم اکنون مردم در بلاتکلیفی هستند و ما هم برای تأمین برنج گرفتار معادله ای چند مجهولی هستیم.
به گزارش پایگاه خبری پارسی پرس: مسیح کشاورز در گفتگو با اخبار سبز کشاورزی اظهار داشت: در سال ۱۴۰۰ بخش خصوصی یک میلیون تن برنج وارد کرد که به علت اعمال محدودیت در واردات، ۴۰۰هزار تن از برنامه عقب افتادیم.
این کمبود واردات در حالی رخ داد که وزارت صمت مجوز واردات را داد، اما وزارت جهاد مانع شد که نتیجه آن کمبود و گرانی برنج خارجی و داخلی در بازار بود.
واردات زیادی نداریم
وی در پاسخ به این که در حال حاضر وضعیت واردات چگونه است، بیان کرد: در حال حاضر واردات زیادی نداریم، چون دولت بودجه ۱۴۰۱ را ابلاغ نکرده تا بر اساس آن واردات داشته باشیم.
کشاورز در مورد پیش بینی خود از قیمت برنج در سال جاری اظهار داشت: مبنای محاسبه تعرفه برخلاف سال ۱۴۰۰ بر اساس نرخ مبادلات بانکی و ای تی اس یعنی ۲۳هزار تومان است و وقتی مبنای چهار هزار و ۲۰۰تومانی به ۲۴هزار تومان تغییر کند، هزینه واردات بالا می رود.
البته دولت در حال تلاش است تا سود بازرگانی را کم کند و حقوق کمرگی را از چهار به یک درصد تقلیل دهد که این امر سبب گران نشدن برنج می شود.
افزایش قیمت برنج در حد دو تا سه درصد خواهد بود
وی افزود: اگر در سال جاری دولت تصمیمات خوبی در حوزه عوارض، کمرگ و… بگیرد، افزایش قیمت برنج در حد دو تا سه درصد خواهد بود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج در پاسخ به این که جنگ روسیه و اوکراین چه تأثیری بر واردات و تأمین غذا می گذارد، گفت: این جنگ سبب شده کل دنیا تحت تأثیر قرار بگیرد و شاهد افزایش ۲۰ تا ۳۰قیمت برخی محصولات باشیم.
در این میان چین شروع به ذخیره سازی غلات کرد و سبب شد بازار جهانی دچار کمبود شود و قیمت برخی محصولات بالا برود؛ البته ما چون تکلیف مشخص نبود، نتوانستیم به صورت جدی وارد حوزه واردات شویم تا بتوانیم نیاز کشور را قبل از دوره ممنوعیت وارد کنیم تا مشکلی برای تأمین امنیت غذایی پیش نیاید.
نبود زیرساخت و عدم آمادگی فکر بازرگانی
وی بیان کرد: سال قبل مشکل جدی ما این بود که قانون انتزاع از وزارت صمت به وزارت جهاد کشاورزی رفت و واردات محصولات کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی سپرده شد و این وزارتخانه هم به دلیل نبود زیرساخت و عدم آمادگی فکر بازرگانی نداشت و سبب شد برنج ایرانی چند برابر شد.
کشاورز ادامه داد: وقتی پیشنهاد کردیم دوره ممنوعیت نگذارید، فاصله برنج ایرانی و خارجی اندک بود و مصرف کننده طبق توان اقتصادی برای خرید تصمیم می گرفت، اما متأسفانه تصمیمات غلط سبب شد در سال ۱۴۰۰ واردات کم شود و قیمت برنج بالا برود.