
سرعت تغييرات دنيا با ورود هوش مصنوعي به صنايع مختلف غير قابل چشم پوشي شده است؛ اين پديده كه عمر استفاده عمومي از آن چندان زياد نيست، جاي پاي خود را صنايع و حوزههاي مختلف با سرعت باز ميكند و حالا ديگر نزديك به دو سال است كه به شكل تجاري در دنياي ارتباطات نيز به كار گرفته ميشود.
به گزارش پارسیپرس: اما شما تاثير پررنگ شدن نقش و كاربرد هوش مصنوعي در حوزه ارتباطات و روابط عمومي را در سال 2024 چطور ميبينيد؟
به نظرتان بزرگترين تغييراتي كه اين موج قدرتمند با خود به همراه ميآورد چيست و بزرگ ترين چالشهايي كه بايد مهياي روبرو شدن با آن باشيم كدامند؟
حالا كه هوش مصنوعي دارد سايه خود را روز به روز در صنايع بيشتري ميگستراند، ما فعالان حوزه ارتباطات بايد از تقويت نقشش در حوزه فعاليتمان خوشحال باشيم يا نگران؟
هوش مصنوعي فرشته نجاتي است كه سرعت، بهره وري و خلاقيت را در روابط عمومي چندبرابر ميكند و قفل محدوديتهاي ذهن و دانش انساني را از دستان از حوزه باز ميكند يا هيولايي است كه با بيكار كردن هزاران فعال اين عرصه، خلاقيت، اخلاقيات و تفكر استراتژيك را از اين حوزه حذف خواهد كرد؟
شكي نيست كه در دنياي امروز روابط عمومي و ارتباطات كه با سرعت عجيبي شاهد تغييرات گسترده است، بكارگيري هوش مصنوعي يك دوره گذار را پديد آورده؛ از زمان معرفي چت جي پي تي در سال 2022، تاثير هوش مصنوعي بر اين حوزه به شدت رشد پيدا كرده و شكل همه فعاليتهاي فعالان روابط عمومي و ارتباط با ذينفعانشان را دچار تغيير كرده است.
حالا هرچه در سال 2024 بيشتر پيش ميرويم، بيشتر مشخص ميشود كه نقش هوش مصنوعي در چشم انداز آينده روابط عمومي پررنگتر از قبل ميشود كه اين موضوع، هم فرصتها و هم چالشهاي بيشتري را پيش روي اين صنعت قرار ميدهد.
امروز در دنيا هوش مصنوعي از سوي خيلي از آژانسهاي روابط عمومي با هدف تقويت عملكرد در حوزه خلق ايدههاي جديد و اجراي فرايندهاي مختلف به كار گرفته ميشود.
فعالان اين حوزه به شكل گستردهاي از فناوري هوش مصنوعي براي اجراي اموري همچون خلاصه كردن محتوا، انجام تحقيقات و جستجوهاي عمقي و البته سرعت بخشيدن به فرايند توليد محتوا استفاده ميكنند.
پيشبيني ميشود كه كه در سال جاري، آژانسهاي روابط عمومي در سراسر دنيا همچنان به استفاده رو به رشدشان از هوش مصنوعي ادامه خواهند داد و اكنون تمركز بيشترشان را در استفاده از اين فناوري براي تحليل دادهها، تحليل ترندها و پيشبيني از آينده قرار دادهاند.
دنياي ارتباطات نسبت به هوش مصنوعي خوش بين است و ميخواهد بداند چطور هوش ميتواند فرايندهاي روابط عمومي را متحول كند.
دنيايي از سئوال و ابهام
در ميانه چنين تغييرات عميقي، اطلاع از نوع نگاه و رويكرد ديگر فعالان اين عرصه در دنيا و كشورهاي توسعه يافته شايد سرنخهايي را دراختيار ما بگذارد كه از حالا خود را بايد براي چه تغييرات و چه چالشهايي آماده كنيم.
اخيرا پايگاه اينترنتي كام پرو در گفت و گو با متخصصان و فعالان روابط عمومي با جمع آوري نظرات آنها درباره تاثيرات قابل انتظار بكارگيري بيش از پيش هوش مصنوعي در حوزه روابط عمومي در سال 2024 به يافتههاي جالبي دست پيدا كرده و علاوه بر اين، پيشبيني اين افراد درباره مهمترين تحولات و موانع پيش روي متخصصان روابط عمومي نيز مورد پرسش واقع شده كه نگاهي به اين موارد، درك دقيق تري از وضعيت امروز دنياي روابط عمومي در مواجهه با هوش مصنوعي در اختيار ما قرار ميدهد.
هرچه استفاده از هوش مصنوعي در حوزه روابط عمومي سرعت ميگيرد، چالشهاي مهم تري پيش رو قرار ميگيرند كه بايد براي آنها تدبيري داشت.
يك نگراني كه توسط فعالان روابط عمومي نيز مورد اشاره قرار گرفته، اين است كه ممكن است محتواي توليد شده هوش مصنوعي برمبناي اطلاعاتي باشد كه ديگر اعتبارشان را از دست دادهاند يا اصطلاحا تاريخ آن منقضي شده است كه چنين موضوعي منجر به توليد اطلاعات غلط يا حداقل غيردقيق توسط هوش مصنوعي ميشود.
مثلا به اين فكر كنيد كه تنها در شش ماه گذشته چقدر اتفاقات جديد به وقوع پيوسته؛ چطور بايد انتظار داشته باشيم كه چت جي پي تي و ساير برنامههاي هوش مصنوعي محتواي دقيقي توليد كنند اگر كه اين ابزارها با اطلاعات تاريخ مصرف گذشته و بيات به عنوان مواد اوليه توليد محتوا سر و كار داشته باشند.
علاوه بر اين، مسايل حقوقي و اخلاقي استفاده از هوش مصنوعي مثل نگرانيها درباره امنيت اطلاعات خصوصي و مالكيت معنوي همچنان يك چالش باقي خواهد ماند.
مساله مهم بعدي است كه بدون شك تاثير هوش مصنوعي بر اين صنعت منجر به تغييرات عمدهاي در نقش فعالان روابط عمومي خواهد شد.
با افزايش توانايي هوش مصنوعي در توليد محتواي پي آر مثل بيانيههاي خبري، وايت پيپرها و پروپوزالها، ممكن است نويسندگان و توليدكنندگان محتوا با تغيير فضاي ماموريت كاري اصلي خود از “نوشتن” به بازنويسي و اديت پيش نويسهاي توليد شده توسط هوش مصنوعي روبرو شوند.
در اين صورت “هنر نوشتن” ممكن است با افزايش نقش هوش مصنوعي در اكثر جنبههاي توليد محتوا، تبديل به يك هنر از دست رفته شود كه در خاطرات دور به ياد آورده شود، همانطور كه علم محاسبات رياضي با ورود كامپيوتر، حالا ديگر به يك واحد درسي تقليل پيدا كرده است.
هوش مصنوعي واقعا عامل انساني را حذف ميكند؟
با اين دست فرمان، اين احتمال وجود دارد كه هوش مصنوعي نه تنها جاي توليدكنندگان محتوا را تنگ كند، بلكه ساير حرفهها را نيز تحت تاثير خود قرار دهد؛ چيزي كه در نهايت نقش “تفكر” نيروي انساني را محدودتر خواهد كرد؛ هرچند همچنان اهميت نظارت و تفكر تحليلي و انتقادي توسط انسان برجاي خود باقي است تا اين موضوع را تضمين كند كه هوش مصنوعي خود را با ارزشها و اهداف انساني تطبيق خواهد داد.
اما هوش مصنوعي حيطه تفكر را از آن خود خواهد كرد و حتي شايد بخش خلق و ايده پردازي را نيز تسخير كند.
خيلي از فعالان روابط عمومي هوش مصنوعي را ابزاري قدرتمند براي تقويت توليد محتوا، ساده سازي جريان كار و سنجش ميزان تاثير اقدامات روابط عمومي ازطريق تحليلهاي پيشرفته ميدانند.
با اين حال بر اهميت اين كه فعالان عرصه روابط عمومي بايد در دنياي سراپا تغيير اين صنعت، چابك عمل كنند تا خود را با روند نغييرات همسو كنند هم تاكيد دارند.
با جا بازكردن هوش مصنوعي در امور اجرايي روابط عمومي، حفظ شفافيت، اعتبار منبع و يكپارچگي اطلاعات به يك اولويت جدي تبديل شده است.
چشم انداز قانون گذاري در اين عرصه نيز درحال تغيير است، بنابراين فعالان عرصه روابط عمومي بايد براي استفاده از ابزارهاي هوش مصنوعي، اطلاعات خود را از قوانين و مسئوليتهاي جديد در اين حوزه بروز نگه دارند.
بررسي سابقه تاريخي ورود تغييرات فناورانه در دورههاي گذشته، ميتواند به ما كمك كند كه تاثير هوش مصنوعي بر صنايع مختلف را با پيشرفتهاي فناورانه پيشين مقايسه كنيم. صنعت روابط عمومي كه پيشتر، از فناوريهاي موج دوم يا سوم استفاده ميكرد، حالا از اهرم هوش مصنوعي استفاده ميكند تا در دوران مدرن نيز رقابت پذيري خود را حفظ كند.
درحاليكه هوش مصنوعي ميتواند در حوزه جمع آوري و تحليل اطلاعات كمك شاياني داشته باشد، هنوز نميتواند جاي خالي خلاقيت و دادههاي استراتژيكي كه انسان در اين عرصه تامين ميكند را پر كند.
به زبان ديگر هوش مصنوعي امروز ميتواند نسخه اوليه يا پيشنويس از يك بيانيه مطبوعاتي را تهيه كند، يك پروپوزال قابل قبول براي مشتريان جمع و جور كند و حتي ظرف چند ثانيه ليستي از مخاطبان هدف را توليد كند، اما زودتر كه صفر تا صد يك فرايند را در اختيار اين پديده جديد قرار دهيم.
عضوي از جعبه ابزار خلاقان!
برخي فعالان روابط عمومي در دنيا، سال 2024 را سالي ميدانند كه در آن هوش مصنوعي ديگر تنها به عنوان يك ابزار صرف يا امكاني قابل چشم پوشي شناخته نخواهد شد و به بخشي ارزشمند از جعبه ابزار فعالان خلاق حوزه روابط عمومي بدل ميشود.
با اين ديدگاه، قرار نيست كه هوش مصنوعي جاي افراد حرفهاي و مشاغل آنها را بگيرد، اما منجر به سادهسازي حجم انبوه كارها ميشود و سرعت و ميزان خلاقيت را از طريق ابزارهايي همچون يادداشت بردار، ابزار تقليد صدا، ديپ فيك و ساير ابزارهاي توليد محتوا تقويت ميكند.
حالا ميشود از چت جي پي تي به عنوان عضو مهمي از جلسات طوفان فكري استفاده كرد يا از ميدجرني براي خلق تصاويري استفاده كرد كه در انبار هيچ كدام از سايتهاي تامين كننده تصوير دنيا پيدا نميشود.
به عنوان جمع بندي ميشود گفت كه رشد چشمگير استفاده از هوش مصنوعي در سال 2024، همراه با تغييرات و همزمان چالشهايي جدي براي فعالان حوزه روابط عمومي خواهد بود.
درحاليكه هوش مصنوعي فرصتهاي بينظيري را براي افزايش بهره وري و كارامدي در اين حوزه پيش روي فعالان اين حوزه قرار ميدهد، همچنان نگرانيهايي درباره دقت عمل، حريم خصوصي دادهها و تعديل مشاغل را نيز ايجاد كرده است.
فعالان روابط عمومي بايد خود را با اين تغييرات تطبيق دهند و سعي كنند توازني بين استفاده از امكانات هوش مصنوعي و زنده نگهداشتن نقش حياتي عامل انساني در خلاقيت، استراتژي و نظارت اخلاقي در دنياي سراپا تغيير اين صنعت برقرار كنند.
