true
![](https://parsipress.ir/wp-content/themes/RabinStudio/images/none.png)
مخترع زنجانی با روش خردایش و جدایش انتخابی موفق به استحصال و بازیافت کنسانتره سرب از کانسنگ معدنی و پسماند فیلتر کیکهای کارخانه های تولید روی شد.
علیاصغر آتشنما اظهار کرد: معضل انباشت باطلههای خاک معدنی کارخانجات تولید فلز روی در اطراف شهرهایی مانند زنجان، اصفهان، بندرعباس، سمنان و قشم، مشکلاتی به وجود آورده است که گاهی به صورت مدیریت شده در محلهای دپو مشخص شده و بعضی وقتها در اطراف جادهها و تپهها و درهها رها شدهاند.
وی افزود: باطلههای خاک معدنی کارخانجات تولید روی که بعد از تولید فلز روی از خاک معدنی سرب و روی به وجود میآید، به اختصار عامه «فیلتر کیک روی» گفته میشود. این باطلهها بلااستثنا دارای اندکی سرب هستند. در مواردی سرب آنها بسیار کم و در مواردی سرب آنها قابل توجه و کاملاً اقتصادی است.
آتشنما خاطرنشان کرد: این اختراع گام نخست برای ایجاد صنعتی پاک در کشور خواهد بود، گامی که به دنبال آن صدها ایده و طرح نو مطرح و در صنعت استفاده خواهد شد. در این روش علاوه بر اینکه سرب از باطله با روشی اقتصادی و کمهزینه جدا میشود، هرگز از مواد شیمیایی و حلال استفاده نشده و حتی میتوان با تمهیداتی آلودگی اسیدی فیلتر کیک را نیز که ناشی از تولید فلز روی است از بین برد.
وی اظهار کرد: با همت صنعتگران عرصه تولید فلز روی در کشور، هماکنون بخش اعظم سرب خاک معدنی توسط روش فلوتاسیون قبل از اقدام به فرآوری فلز روی از آن جدا شده و میزان ناچیزی باقی میماند، ولی تا چند سال اخیر بخش قابل توجهی از خاک معدنی مستقیماً به کارخانجات تولید روی حمل شده و بعد از فرآوری فلز روی آن مابقی خاک و کانیهای فلزی سرب با عنوان باطله فیلتر کیک در محل دپو و یا در کنار و گوشه انباشت میشد.
این مخترع تصریح کرد: حضور کانیهای سرب در نزدیکی محل زندگی انسان خطرناک است، ولی اگر بعضی از این کانیهای خطرناک به خودی خود معضل بالفعلی محسوب نمیشوند.
وی تأکید کرد: در طبیعت حلال شیمیایی سرب اکثراً عنصر کلر است و اگر عنصر کلر همراه با آب در کنار کانسنگ سرب قرار گیرد، خطرات بسیار بزرگی به دنبال خواهد داشت که از جمله آنها، آلوده شدن آبهای جاری و سفرههای زیرزمینی آب به سرب است که برای محیط زیست انسان و حیوان بسیار خطرناک خواهد بود.
آتشنما افزود: سه سال قبل طی اقدامی خطاکارانه توسط دو شرکت ناآگاه در زنجان جهت جداسازی سرب از فیلتر کیکهای روی، به طور تعمدی عنصر کلر به این باطلهها در سطحی بسیار وسیع افزوده و کنسانتره سرب آن استحصال شد، ولی همیشه در تولید، بازده کار صد در صد نیست و مقداری سرب در باطله نهایی و در کنار عنصر کلر باقیمانده و به محل دپو حمل میشود.
وی تصریح کرد: بعد از چند ماه فعالیت، این دو شرکت به علت عدم اقتصادی بودن، این روش را از خط تولید خود برداشتند، ولی آثار آلودگی آن شاید تا دهها هزار سال در طبیعت بماند و آثار خطرناک آن به ناگاه طی چند سال آتی با افزایش آلودگی خونی افراد به سرب در شهر زنجان مشخص شود. پیشبینی میشود استفاده مجدد از باطلههای اخیر جهت استحصال مجدد سرب و روی باقیمانده و یا سعی در حذف کلر خطرات مخرب در صنعت تولید روی را نیز به وجود آورد.
این مخترع ادامه داد: با علم و آگاهی به این امور با یک ایده خوب و سالم روشی ابداع شد که نهایتاً با عنوان «استحصال و بازیافت کنسانتره سرب از کانسنگ معدنی و پسماند فیلتر کیکهای کارخانجات تولید روی با خردایش و جدایش انتخابی» در اداره ثبت اختراعات به ثبت رسید.
وی خاطرنشان کرد: این اختراع به علت هزینه کم آن دارای سود اقتصادی سرشاری خواهد بود که امیدواریم با صنعتیسازی آن که با استقبال تولیدکنندگان نمونه روی در کشور مواجه شده در جهت رشد اقتصادی و کارآفرینی در منطقه نیز قدمی برداشته شود.
true
true
https://parsipress.ir/?p=4700
true
true