×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

false
true
true

معاون علمي و فناوري رييس جمهور بر لزوم تدوين شاخص‌هاي استانداردهاي كالاهاي دانش بنيان تاكيد كرد.

دكتر نسرين سلطان‌خواه كه در همايش «تحقق بخشي به شعار سال 91 در مسير ارتقاي كيفيت واستانداردسازي» در مجموعه‌ي كتابخانه‌ ملي سخن مي‌گفت با بيان اين كه در موضوع تشكيل شركت‌هاي دانش بنيان و حمايت از محصولات دانش محور و ارائه اين محصولات به بازار يك مشكل اساسي وجود دارد، گفت: ورود محصولات دانش بنيان به بازارهاي داخلي و بين‌المللي در عرصه‌ي تجارت ركن مهمي محسوب مي‌شود اما عموما براي اين كالاها كه نو بوده و سابقه‌ي توليد ندارنداستانداردي تدوين نشده است. به عبارت ديگر براي كالاهاي دانش بنيان تاكنون شاخص‌هايي وجود نداشته كه معلوم شود آيا اين كالاها استاندارد هستند يا كيفيت لازم را براي ورود به بازار ندارند. در همين راستا به دليل نبود استانداردهاي لازم تعدادي از كالاها با سوء استفاده از نام فناوري و توليد دانش‌بنيان، اعتبار ساير كالاها را نيز خدشه‌دار مي‌كند.

معاون علمي و فناوري رييس جمهور تصريح كرد: از سويي سازمان ملي استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران و ساير مراجع مسوول ارزيابي و تاييد اين كالاها هم در خصوص تدوين استانداردها اقدامي انجام نداده‌اند. البته اين مورد هم ناشي از نبود آزمايشگاه‌هايي جهت آزمايش اين گونه كالاها در كشور است.

سلطان‌خواه خاطرنشان كرد: در كنار اين موضوع هر يك از ستادهاي فناوري راهبردي شكل گرفته در معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري داراي شبكه‌آزمايشگاهي در مراكز علمي و دانشگاهي هستند كه مي‌توان به شبكه‌ آزمايشگاهي نانو اشاره كرد؛ بنابراين سازمان ملي استانداردها به عنوان بخشي مهم در نظام ملي نوآوري مي‌تواند با كمك ستادهاي فناوري راهبردي و شبكه‌هاي آزمايشگاهي شكل گرفته در اين ستادها به سوي تدوين استانداردهاي كالاهاي دانش بنيان و تاسيس آزمايشگاه‌هاي مورد نياز گام بردارد.

وي افزود: مي‌توان با استفاده از توانمندي سازمان ملي استاندارد، آزمايشگاه‌هاي موجود در شبكه‌ آزمايشگاهي ستادهاي فناوري راهبردي را با توانمندسازي به عنوان آزمايشگاه‌هاي مرجع سازمان ملي استاندارد تبديل كرد و چنانچه لازم است آزمايشگاه‌هاي ديگري با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري وسازمان ملي استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران راه‌اندازي كرد.

معاون علمي وفناوري رييس جمهور تصريح كرد: عموما كالاهاي دانش بنيان منحصر به بازارهاي داخلي نيستند؛ بنابراين براي حضور پرقدرت در بازارهاي بين‌المللي نيازمند نشان ملي و تاييديه‌هاي داخلي هستند.

سلطان‌خواه با بيان اين كه براي موفقيت در اين مسير مي‌توان از ظرفيت‌ انجمن‌هاي علمي و تشكل‌هاي صنعتي استفاده كرد، گفت: معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري در همكاري با انجمن‌هاي علمي در انجام مميزي توسعه‌ علوم، تجربه‌ موفقي در اين زمينه دارد كه مي‌توان در تدوين شاخص‌ها و استانداردهاي كالاهاي دانش بنيان هم از توان انجمن‌هاي علمي استفاده كرد.

وي با اشاره به تاكيد قانون برنامه‌ پنجم توسعه بر موضوع صادرات كالاها و خدمات دانش بنيان گفت: بر اساس آمارها ايران در سال 89، 619 ميليون دلار و در سال 90، 840 ميليون دلار صادرات كالاها و خدمات دانش بنيان داشته و براي سال 91 نيز صادرات يك ميليارد و 200 ميليون دلاري كالاهاي دانش بنيان، هدفگذاري شده است. كسب موفقيت در اين راه با داشتن استانداردها تحقق مي‌يابد چرا كه استانداردسازي موجب بالا رفتن كيفيت كالاها خواهد شد.

معاون علمي و فناوري رييس جمهور در ابتداي سخنانش با بيان اين كه در دهه‌ سوم انقلاب اهداف توسعه‌ علم و فناوري دگرگون شده است، گفت: روزي هدف ما در توسعه‌ علم و فناوري تنها تربيت نيروهاي متخصص، ايجاد دانشگاه‌ها و بالا بردن تعداد دانشجويان به ويژه در دوره‌هاي تحصيلات تكميلي بود. پس از آن ارتقاء و توليد پژوهش در مراكز علمي و دانشگاهي به اهداف توسعه‌ علم و فناوري كشور اضافه شد اما امروز با تحول در اهداف توسعه‌ علم و فناوري ثروت‌زايي، ايجاد اشتغال پايدار و توليد دانش‌بنيان به عنوان محورهاي اساسي تغيير نگرش در اهداف توسعه‌ي علم و فناوري مطرح هستند.

وي افزود: اين تغيير نگرش موجب شده كه به حوزه علم و فناوري به صورت تك لايه نگاه نشود و گستره‌ علم و فناوري را تنها در دانشگاه‌ها مشاهده نكنيم اگر چه كانون اين تحولات مراكز علمي هستند.

وي خاطرنشان كرد: چند لايه ديدن عرصه‌ علم و فناوري مخاطبان جامعه‌ علم و فناوري را بسيار گسترده كرده و وقتي صحبت از تجاري سازي، اشتغال و توليد دانش بنيان به ميان مي‌آيد يك پايه‌ مهم اين مسائل، علم و فناوري خواهد بود. در اين صورت علم و فناوري منحصر به دانشگاه‌ها نخواهد بود.

سلطان‌خواه، ايجاد معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري را در ادامه‌ تغيير اهداف عرصه‌ علم و فناوري دانست و گفت: معاونت علمي و فناوري وظيفه دارد چرخه‌ علم، فناوري و نوآوري را در كشور تكميل كرده و حلقه‌ مفقوده‌ بين آنها را شناسايي و تكميل كند. در همين راستا، ستادهاي فناوري راهبردي در حوزه‌هاي اولويت‌دار نقشه‌ جامع علمي كشور در معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري تشكيل شده است كه اين ستادها وظيفه‌ دارند در هر يك از اين فناوري‌ها چرخه‌ علم تا محصول را تكميل كنند.

true
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false