×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

false
true
true

امروز (يك‌شنبه) هشتادوهشتمين سالروز درگذشت «فرانتس كافكا»، نويسنده‌ي آلماني‌زبان خالق «مسخ» است.

«فرانتس كافكا» روز سوم جولاي سال 1883 در يك خانواده‌ي يهودي آلماني‌زبان در پراگ، ‌پايتخت جمهوري چك، متولد شد.

فرانتس بزرگ‌ترين فرزند از جمع شش فرزند خانواده بود. زبان نخستي كه او فراگرفت، آلماني بود؛ اما بعدها توانست زبان چكي را نيز بياموزد. علاقه‌اش به زبان فرانسه، او را به آموختن اين زبان كشاند و بيش از هر نويسنده‌ي ديگري به «گوستاو فلوبر» علاقه‌مند بود.

بعد از پايان تحصيلات ابتدايي و متوسطه، به دانشگاه آلماني «چارلز فرديناند» در پراگ رفت و در ابتدا به تحصيل شيمي پرداخت؛ اما بعد از دو هفته رشته‌اش را به حقوق تغيير داد و در سال 1906 موفق به كسب دكتري حقوق شد.

تا هنگام مرگ، آثار و سبك نگارش او توجه كمي را جلب مي‌كرد. پيش از مرگ‌، از دوست نزديك و مدير برنامه‌هاي ادبي‌اش، «ماكس برود»، خواست تا تمام دست‌نوشته‌هايش را از بين ببرد. «دورا ديامانت»، كه كافكا به او علاقه‌مند بود، تا حدودي اين درخواست را اجرا كرد؛ اما حدود 20 يادداشت و 35 نامه‌اش را نگه داشت، كه البته در سال 1933 به دست گشتاپو افتاد. هرچند هنوز تحقيقات براي يافتن دست‌نوشته‌هاي كافكا در حال انجام است.

تمامي آثار منتشرشده‌ي كافكا، به‌جز چند نامه‌اي كه او در چك به «ميلنا جنسكا» نوشت، همگي در آلمان نوشته شدند. كافكا سبك نگارشي منحصر به فردي داشت و البته اين مسأله شايد به خاصيت زبان آلماني برمي‌گردد، كه اين امكان را به وي مي‌داد تا از جملات بلند استفاده كند؛ جملاتي كه برخي مواقع حتي به يك صفحه مي‌رسيد.

مشكل ديگري كه مترجمان در برگرداندن آثار كافكا به انگليسي با آن مواجه مي‌شدند، چندمعنا بودن كلمات و واژه‌هاي مبهمي بود كه اين نويسنده از آن‌ها استفاده مي‌كرد.

منتقدان بسياري سعي كرده‌اند تا آثار «كافكا» را در قالب‌هاي فكري و عقيدتي خاصي قرار دهند؛ از جمله: مدرنيسم و رئاليسم جادويي، و برخي تأثير ماركسيسم را در آثار او مانند «قصر»، «محاكمه» و يا «در تبعيدگاه» آشكار مي‌دانند. برخي ديگر اگزيستانسياليسم يا آنارشيسم را سبك مورد استفاده‌ي كافكا مي‌دانند.

شرح‌حال‌نويسان معتقدند كافكا هميشه فصل‌هاي ابتدايي كتابي را كه در حال نوشتنش بود، براي دوستان صميمي‌اش مي‌خواند. «ميلان كوندرا» بر اين باور است كه نويسندگان زيادي مانند «گابريل گارسيا ماركز»، «فدريكو فليني» و «كارلوس فوئنتس» شوخ‌طبعي سورئاليستي كافكا را در آثارشان استفاده كرده‌اند.

با اين حال، خوانندگان آثار اين نويسنده براي انتخاب يك اثر از او، بايد توجه كافي به تاريخ چاپ كتاب داشته باشند؛ چراكه كافكا پيش از آن‌كه بتواند برخي نوشته‌هايش را براي چاپ آماده كند، درگذشت. بنابراين، رمان‌هاي «قصر»، «محاكمه» و «آمريكا» (كه عنوان اصلي آن «مردي كه ناپديد شد» بود) همگي توسط مدير كارهايش، «ماكس برود»، منتشر شدند.

فشارهاي اجتماعي و افسردگي‌هاي كافكا موجب شد تا او به بيماري‌هاي متعددي مانند سل، ميگرن، بي‌خوابي و يبوست مبتلا شود. وضعيت وخيم گلوي كافكا اين اجازه را به او نمي‌داد تا بتواند به اندازه‌ي كافي غذا بخورد و از آن‌جايي‌كه آن زمان درمان داخل وريدي هنوز كشف نشده بود، هيچ راهي براي تغذيه‌ي او نبود، تا اين‌كه سرانجام در سوم ژوئن 1924 در آسايشگاهي در منطقه‌ي «كرلينگ» نزديك وين درگذشت. پيكر اين نويسنده روز يازدهم ژوئن پس از انتقال به پراگ به خاك سپرده شد.

داستان‌هاي كوتاه زيادي از كافكا به‌جا مانده‌اند، كه از جمله‌ي آن‌ها هستند: «توصيف جنگ» (1904)، «مقدمات عروسي در ييلاق» (1907)، «تفكر» (1912)، «در تبعيدگاه» (1914)، «رييس آرامگاه» (1917)، «ديوار بزرگ چين» (1917) و «پيامي از سوي امپراتور» (1919) و «محاكمه» (1925). «قصر» (1926) و «آمريكا» (1927) هم از رمان‌هاي منتشرشده‌ي او هستند.

منبع:ایسنا

true
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true
true
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false