به گزارش اکوپارس به نقل از روابط عمومی نظام صنفی کشاورزی: با گذشت پنج ماه از اجرای طرح خرید حمایتی زعفران توسط سازمان تعاون روستایی، عدم پرداخت بهای محصول خریداری شده، گلایه زعفرانکاران را به دنبال داشته است. آبان و آذر سال قبل بیش از ۷۰ تن زعفران استانهای خراسان شمالی، رضوی و جنوبی در راستای سیاستهای حمایتی دولت خریداری شد و سازمان تعاون روستایی اعلام کرد تا پایان سال ۹۸، ۹۲ درصد مطالبات را پرداخت خواهیم کرد؛ اتفاقی که تاکنون نیفتاده و بسیاری از کشاورزان همچنان چشمانتظار دریافت پول خود هستند.
خراسان رضوی با ۶۸ هزار و ۸۲۳ کیلوگرم زعفران، رتبه یک فروش این محصول را در این طرح به خود اختصاص داده است. رئیس نظام صنفی کشاورزی خراسان رضوی با بیان این آمار و با اشاره به جنبههای منفی و مثبت خرید حمایتی زعفران گفت: اگر امسال تعاون روستایی به بحث خرید زعفران ورود نمیکرد، قیمت این محصول به شدت پایین میآمد؛ یعنی دلالها قیمت زعفران را به کیلویی چهار میلیون تومان هم میرسانند، اما وقتی تعاون روستایی ورود کرد، نگذاشت این اتفاق بیفتد، اما از طرف دیگر این سازمان هنوز پول زعفرانکاران را پرداخت نکرده است.
محمد دلشاد افزود: تعاون روستایی خرید حمایتی انجام داده، اما تاکنون حمایتی نشده است، چرا که بعد از شش ماه بسیاری از کسانی که محصول خود را تحویل دادهاند، هنوز پول خود را بهطور کامل نگرفتهاند. ابتدا پول خردهمالکها داده میشود و کسانی که یکی-دو کیلو زعفران دادهاند، پولشان پرداخت شده، اما انتظارداریم بودجهای تخصیص یابد که بین همه تقسیم شود.
ضرورت تعیین تکلیف چگونگی پرداخت پول زعفرانکاران
عضو کارگروه شورای ملی زعفران هم با بیان اینکه خرید حمایتی زعفران اقدامی خوبی از سوی دولت بود، اما عدم پرداخت بهموقع بدهی مشکلات بسیاری برای زعفرانکاران بهوجود آورده، گفت: طبق آماری که تعاون روستایی ارائه داده، تاکنون۴۳ درصد بدهی زعفرانکاران پرداخت شده، درصورتی که طبق قولی که دولت داده بود، این توقع در ما ایجاد شد تا قبل از سال جدید بدهی تسویه میشود که این اتفاق نیفتاد.
رضا رضازاده افزود: حدود ۷۰ تن زعفران از استانهای خراسان جنوبی، شمالی و رضوی خریداری شده و باید ۶۴۰ میلیارد تومان پرداخت میشده که حدود یک ماه قبل سازمان تعاون روستایی اعلام کرد ۹۲ درصد مطالبه زعفرانکاران پرداخت خواهد شد، اما عملاً خبری از پرداخت نیست.
وی ادامه داد: قرار بود هفته گذشته ۱۱۰ میلیارد تومان برای زعفرانکاران اختصاص داده شود که نشد؛ البته اخیراً مقداری از مطالبات خردهمالکان یعنی افرادی که تا دو کیلو و نیم زعفران تحویل داده بودند، پرداخت شد.
رضازاده اضافه کرد: ورود دولت به بحث خرید حمایتی زعفران کار مثبتی است، زیرا با توجه به اینکه بارندگی خوبی داشتیم و تولیدات افزایش داشت، تاجران قدرت خرید این حجم از زعفران را نداشتند و اگر خرید توسط دولت صورت نمیگرفت، زعفرانکاران مجبور بودند محصول خود را در بازار آزاد به قیمت کیلویی پنج تا هفت میلیون به فروش برسانند، در حالیکه دولت حدود سه میلیون تومان بیشتر قیمتگذاری کرد، اما عدم پرداخت بهموقع پول، کشاورزان را که از این طریق امرار معاش میکنند، با مشکل مواجه کرده است.
وی افزود: اگر دولت از همان ابتدا اعلام میکرد که چند ماه طول میکشد تا پول پرداخت شود، شاید برخی ترجیح میدادند محصول خود را با قیمت پایینتر در بازار آزاد بفروشند تا زودتر به نقدینگی برسند، چراکه بیش از ۸۰ درصد زعفرانکاران خردهمالک هستند و عدم پرداخت بهموقع باعث میشود تا کشاورزان به قرضکردن، وامگرفتن و… روی بیاورند.
عضو کارگروه شورای ملی زعفران ادامه داد: دو سال قبل هم خرید حمایتی زعفران انجام شد، اما آن زمان دولت این اجازه را داده بود که اگر کشاورزی از فروش محصول خود به دولت ناراضی است، تا سه ماه میتواند محصول خود را پس بگیرد، اما امسال این محدودیت ایجاد شد که به محض آزمایش محصول دیگر اجازه پس گرفتن به کشاورز ندادند.
عدم توانایی مالی زعفرانکاران برای ادامه فعالیت در سال جاری
رضازاده با اشاره به عدم توانایی مالی زعفرانکاران برای کاشت محصول در سال جاری گفت: دولت زمانی برای پرداخت پول در قرارداد ذکر نکرده، اما تا جایی که اطلاع دارم، یکهزار میلیارد تومان برای خرید حمایتی زعفران اختصاص داده شده بود و نباید انتظار ما برای دریافت پول پنج تا شش ماه طول بکشد، چرا که هزینه تولید زعفران هم بالاست. با توجه به اینکه زعفران هفت ساله است، بسیاری از زعفرانکاران مجبورند محصول خود را برداشت کنند، اما قطعاً کشت جدی را که به معنی توسعه است، نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه دولت باید تکلیف کشاورز را با تعیین زمان پرداخت بدهی مشخص کند، گفت: دولت باید تا حدی که توان دارد، به کشاورزان قول بدهد تا آنان بدانند که میتوانند این همه مدت صبر کنند یا ترجیح میدهند با قیمت ارزان اما نقدی محصول خود را بفروشند؛ البته ما از شرایط اقتصادی دولت اطلاع داریم و میدانیم شیوع بیماری کرونا دولت را با محدودیت بسیاری روبهرو کرده، اما کشاورزان هم به این پول نیاز دارند و اگر پولشان پرداخت نشود، قطعاً بسیاری از آنها با افزایش هزینه تولید محصول خود را برداشت نخواهند کرد.
عدم پرداخت پول زعفرانکاران باعث سودجویی در بازار میشود
دبیر شورای ملی زعفران هم با بیان اینکه طبق آمار تعاون روستایی نیمی از مطالبات زعفرانکاران پرداخت نشده، گفت: تعاون روستایی در تاریخ ۲۰ اسفند سال ۹۸ به پرداخت ۴۶ درصد مطالبات کشاورزان اشاره کرد و گفت قرار است تا پایان سال بدهیها تسویه شود که این اتفاق نیفتاده. اخیراً نیز سازمان برنامه و بودجه ۱۰۰ میلیارد تومان برای پرداخت مطالبات زعفرانکاران تخصیص داده است، اما هنوز کشاورزان از این سازمان طلبکارند.
فرشید منوچهری نیز افزود: البته زمان پرداخت پول در قرار داد ذکر نشده، اما دولت باید هرچه سریع طلب کشاورزان را پرداخت کند، زیرا ارزش پول روز به روز پایینتر میآید و کشاورز روزگارش را با فروش محصولش میگذارند.
وی با اشاره به اینکه عدم پرداخت بهموقع بدهی باعث دلالی و سودجویی در بازار زعفران میشود، اضافه کرد: خرید حمایتی اتفاق خوبی از جانب دولت است، مشروط بر اینکه با برنامه و کاملاً روشن و شفاف باشد، اما میبینیم برخی از دلالال از این فرصت استفاده میکنند و به دلیل نیاز کشاورزان زعفران را نقد از آنها خریداری میکنند و به قیمت بالاتر به تعاونی روستایی میفروشند و عدهای نیز زعفران کهنه را که قیمتش دو تا سه میلیون تومان پایینتر است، با قیمت بالا به تعاون روستایی میدهند که کار درستی نیست.