کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران در ادامه بررسی و معرفی ابزارهای نوین تامین مالی و سرمایهگذاری،کارکرد «صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق بهادار مبتنی بر طلا» را به بحث و تبادل نظر گذاشت.
به گزارش پارسی پرس: مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران در این جلسه از ضرورت بسترسازی برای توسعه ابزارهای مشتقه در بورس کالا برای کاهش ریسکهای ناشی از تورم سخن گفت.
در چهاردهمین جلسه کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران، موضوع سرمایهگذاری در صندوق طلا و مزیتهای این نوع سرمایهگذاری مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس تعاریفی که از صندوق طلا در این جلسه عنوان شد، صندوقهای طلا، صندوقهایی هستند که وجوه سرمایه گذاران را در اوراق مبتنی بر سکه و شمش طلا سرمایهگذاری میکنند و نه تنها ابزاری مناسب برای بیمه کردن داراییها در مقابل نوسانات نرخ ارز به شمار می آیند که فاقد ریسکهای مرتبط با خرید طلا و ارز هستند.
در ابتدای این جلسه گزارشی از انواع شیوههای سرمایه گذاری در طلا، دلایل سرمایه گذاری در صندوقهای طلا و پیش بینی روند قیمت طلا در بازار ایران ارائه شد. ستار میراحمدی در جریان ارائه این گزارش با اشاره به اینکه انواع روشهای سرمایهگذاری در طلا، شامل خرید شمش، سکه، طلای آب شده و سرمایهگذاری در صندوق طلا میشود، به ریسک هر یک از این روشها پرداخت.
او گفت که صندوق طلا نه تنها فاقد ریسک مالیاتی، ریسک نقدشوندگی، ریسک سرقت و ریسک نگهداری است که امکان توثیق هم دارد.
میراحمدی گفت: صندوقهای طلا، صندوقهایی هستند که وجوه سرمایه گذاران را در اوراق مبتنی بر سکه طلا و شمش طلا سرمایه گذاری میکنند. همچنین صندوقهای طلای بورسی به صورت قابل معامله (ETF) است که افراد میتوانند آن را به صورت آنلاین خرید و فروش کنند. در عین حال، علاوه بر نظارت عالیه سازمان بورس بر صندوقهای طلا، حسابرس و متولی هم بر عملیات صندوقها نظارت دارند. ضمن آنکه کلیه طلاهای فیزیکی این صندوقها تحت نظارت بورس کالا بوده و در صندوق امانات اصلی بانکهای معتبر کشور نگهداری میشوند.
او در ادامه به آمار صندوقهای طلای بورسی در کشور که تعداد آنها به ۱۳ صندوق میرسد، اشاره کرد و به مزایای صندوقهای طلا در مقایسه با گواهی سکه پرداخت: یکی از مزیتهای صندوقهای طلا حجم معاملات بالا در آن است؛ چنانکه میانگین معاملات روزانه صندوقهای طلا ۶۱۶ میلیارد تومان در مقایسه با حدود ۵۰ میلیارد تومان گواهی سکه است. همچنین به دلیل بزرگتر بودن صندوقهای طلا، سرمایه گذاران ناشناس مانده و در لیست افشای بالای یک درصد قرار نمیگیرند.
میراحمدی سپس بازدهی ۲۱ برابری شاخص هم وزن صندوقهای طلا از سال ۹۶ تا ۳۱ تیرماه را مورد اشاره قرار داد و گفت: از مرداد ماه سال ۹۶ تا مرداد سال جاری ، بازدهی شاخص هم وزن صندوقهای طلا نسبت به دلار در حدود ۳۳ درصد بوده است.
او در بخش دیگری از سخنانش با تحلیل عوامل اثرگذار داخلی و بین المللی بر روند قیمت طلا گفت: مجموع دادهها نشان می دهد، سیاست انقباضی در ایالات متحده آمریکا در حال پایان است و با پایان سیاست انقباضی و کاهش نرخ بهره می توان انتظار رشد قیمت طلا را داشت؛ بنابراین، تشکیل پورتفو و سرمایه گذاری بخشی از دارایی در طلا می تواند گزینه خوبی برای مدیریت ریسک طی ۲ سال آتی باشد.
صندوق طلا، ابزاری برای کنترل نقدینگی
در ادامه این جلسه، علیرضا کیانی آذربایجانی، نایب رئیس این کمیسیون نیز افزایش هزینه استخراج طلا و نیز رابطه دلار و فرانک سوییس و انتظار تضعیف دلار در مقابل فرانک را بر قیمت طلا اثرگذار دانست و احتمال افزایش قیمت طلا را تایید کرد. کیانی با اشاره به اینکه توسعه ابزارهایی نظیر صندوقهای طلا میتواند مزیتهای بسیاری برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد،گفت: صندوقهای طلا علاوه بر کنترل نقدینگی میتوانند امکان توثیق در فعالیتهای اقتصادی را هم فراهم کنند. او در ادامه، پیشنهاد برگزاری سمیناری برای معرفی بهتر این روش سرمایهگذاری و مزیتهای آن را مطرح کرد.
پس از آن، رحمان آراسته، مدیر بازار مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران توضیح داد که ارزش بازار صندوقهای طلا در حال حاضر حدود ۵۲ همت است و هدف ما این است که این رقم تا پایان سال به بیش ۱۰۰ همت برسد.
او با بیان اینکه هدف از توسعه این ابزارها و بازارها کاهش ریسکهای ناشی از تورم است، گفت: ما نیازمند کمک نهادهایی همچون اتاق بازرگانی هستیم که علاوه بر کمک و حمایت، راه اندازی ابزارهای پیشرفتهتر را نیز مورد مطالبه قرار دهند.
آراسته در ادامه با بیان اینکه«شمش نقره نیز وارد معامله بورس کالا خواهد شد» افزود: درخواست ما این است که مجوز توسعه ابزارهای مشتقه طلا از سوی دولت صادر شود. به این معنی که بانک مرکزی مدیریت بازار طلا را در اختیار داشته باشد و اجازه توسعه ابزارهای مشتقه در این حوزه به بورس کالا داده شود.
در ادامه، حمید آذرمند از صاحبنظران حوزه تامین مالی، اوراق سلف ارزی را ابزار قدرتمندی توصیف کرد و گفت که اگر شرکتها بتوانند در پرتفوی خود، گواهی طلا را نیز بگنجانند و به اعتبار آن اوراق سلف ارزی منتشر کنند، تامین مالی ارزی اتفاق افتاده است. در ادامه، این شرکتها میتوانند در سررسید به جای ارز، گواهی صندوق را مبنای بازپرداخت قرار دهند. او افزود: با این شیوه تامین مالی، از نگرانی بانک مرکزی در مورد فشار بر روی بازار ارز نیز کاسته میشود.
ظرفیتی برای تامین مالی بنگاهها
عباس آرگون، عضو هیات رئیسه اتاق تهران هم گفت: در شرایطی که کشور با تورم ۴۰ درصدی مواجه است، هیچ فعالیت اقتصادی به این میزان بازدهی ندارد. بنابراین در این شرایط دغدغه ای برای سودآوری بیشتر وجود ندارد و مهم ترین دغدغه آن است که ارزش داراییها حفظ شود.
او گفت: اگر بتوان عامه مردم را ترغیب کرد که سرمایههای سرگردان خود را به سوی ابزارهایی نظیر صندوق طلا هدایت کنند، نقدینگی از سطح جامعه جمع میشود و در عین حال این ظرفیت برای تامین مالی بنگاهها نیز قابل استفاده خواهد بود.
در ادامه پس از جمع بندی موارد مطرح شده، مقرر شد معرفی صندوق طلا و مزایای سرمایه گذاری در آن در ابعاد وسیع تری در قالب یک رویداد و با مشارکت اتاق اصناف و اتاق تعاون انجام گیرد.